Molière: Misantrop. Jak obstát ve společnosti i v lásce a nebýt přitom pokrytec

4. prosinec 2022

Trpká komedie o muži, který odmítá bezduchou společenskou přetvářku, a zároveň miluje ženu ztělesňující všechno, co na lidech nenávidí. S Martinem Růžkem v hlavní roli poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Obnovenou premiéru archivní inscenace uvádíme ve vltavské Hře pro pamětníky po více než třiceti letech.

Rozhlasová úprava: Věra Vaňková
Osoby a obsazení: Alcest (Martin Růžek), Filint (Otakar Dadák), Oront (Boleslav Roček), Celimena (Helena Kružíková), Elianta (Vlasta Fialová), Arsinoe (Jarmila Lázničková), Akast (Rudolf Krátký), Klitandr (Rudolf Jurda), Bask (Ladislav Večeřa), Pařízek (Rudolf Chromek) a gardista (Ladislav Suchánek)
Překlad: Jiří Zdeněk Novák
Hudba: Josef Berg
Režie: Vladimír Vozák
Natočeno: v roce 1956

Na vrcholu tvůrčích sil, v době, kdy psal Dona Juana a nedlouho po Tartuffovi, vytvořil Molière další mimořádné dílo – komedii Misantrop. Premiéra roku 1666 vzbudila menší ohlas než obě zmíněné autorovy hry, přesto dnes Misantrop patří k nesmrtelné klasice, která se opakovaně vrací na světová jeviště. Zásluhu na tom bezpochyby má titulní hrdina, v němž Molière stvořil snad nejrozporuplnější divadelní charakter všech dob.

Alcest je zároveň směšný, nesnesitelný moralista, který se nedovede smířit s tím, že se ostatní nechovají podle jeho přemrštěných nároků. A zároveň zásadový muž a odvážný kritik pokrytecké přetvářky, který se tragicky zklame v lásce. Souboj o smysl a výklad Misantropa se vede od časů francouzského klasicismu po dnes. A nevypadá to, že by se tvůrci dobrali definitivního soudu a vyčerpali všechny možnosti, které hra a její postavy nabízejí.

Ve Hře pro pamětníky si Molièrovo dílo připomeneme archivní inscenací natočenou v roce 1956 v Brně. Režisér Vladimír Vozák obsadil do hlavní role Martina Růžka, který tehdy končil svoje angažmá v brněnském Národním divadle. Spolu s ním v nahrávce účinkují Otakar Dadák jako věrný Alcestův přítel Filint, Helena Kružíková v roli krásné, ale povrchní Celimeny nebo Vlasta Fialová jako upřímná Alcestova přítelkyně Elianta. 

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Renata Venclová
Spustit audio

Související