Mononukleóza se nedá přechodit! Léčba dietou trvá nejméně půl roku

19. duben 2023

Mononukleóza je infekční virové onemocnění, které postihuje funkci jater. Přenáší se kapénkovou nákazou a často začíná podobnými symptomy jako běžné chřipkové onemocnění nebo angína. Léčí se především dlouhodobou jaterní dietou a klidem.

Mnozí z vás jste možná během zimy přechodili chřipku nebo horečnaté onemocnění, při kterém vás velmi bolelo v krku. A možná jste si ani nevšimli, že jste vedle bolesti v krku měli i další symptomy, které by lékaře upozornily na možnost mnohem vážnějšího infekčního onemocnění.

Pokud následkem této nemoci cítíte stále únavu, měli byste rozhodně navštívit lékaře. Je totiž možné, že jste se nakazili infekční mononukleózou, která postihuje funkci jater.

Jak se mononukleóza přenáší a jaké má příznaky?

Infekční mononukleóza se přenáší kapénkovou infekcí. Příčinou jsou nejčastěji neumyté ruce nebo ještě častěji blízký osobní kontakt. Často se mononukleóze říká „nemoc mladých“.

Infekce probíhá většinou pod skrytými symptomy angíny. Podezření na nakažení se objevuje při velké bolesti v krku, a zvětšení uzlin za ušima a pod čelistí, které toto horečnaté onemocnění provází. Často se objevuje i velká a vleklá únava, která při nevhodném léčení přetrvává a může přejít až do únavového syndromu.

Infekce se zjistí krevními laboratorními testy

Pokud lékař pomocí laboratorního vyšetření z krve včas zjistí, že jste se nakazili infekční mononukleózou, je nutné ihned začít s ochranou jater. U mononukleózy se totiž projeví i zvýšené jaterní testy. Při včasné diagnostice a správné léčbě je šance, že infekce bude mít bezproblémový průběh.

Jestliže nemáte zavčas dietní režim, pijete navíc v akutním stadiu alkohol a nemáte klidový režim, můžete si způsobit nepříjemné komplikace. Ačkoliv nemoc často začíná jako chřipka nebo angína, infekční bakterie postihují játra postiženého pacienta. Musíte tedy k nemoci přistupovat tak jako bychom onemocněli hepatitidou.

Mononukleóza se nedá přechodit

V období léčby a rekonvalescence se vyvarujeme výrazných těžkých fyzických aktivit a především alkoholu. S tím samozřejmě souvisí přísná jaterní dieta jako u hepatitidy: vařené maso, brambory nebo rýže, ovoce a zelenina. Vše na vodě, žádné tuky.Rozhodně je nutné se vyhnout smaženým a tučným pokrmům.

Dietu velmi výrazně podpoří klidový režim. Žádné vrcholové sporty nebo velké túry! I klid sám o sobě je základ úspěchu dané léčby. Z bylinek může pomoci ostropestřec mariánský, který regeneruje játra. Léčiva se stanoveným množstvím ostropestřce mariánského jsou na podporu jater také vyráběna farmaceutickými firmami. Ochranný režim jater musí trvat alespoň 6 měsíců. Pokud nemoc neléčíme, můžeme mít dlouhodobé až trvalé následky na funkčnosti jater.

Často se nemoc zjistí až dodatečně

Pokud se mononukleóza přechodí, zůstává stále únava až únavový syndrom. I když nemoc nezjistíme včas, nemusí mít vážné následky, pokud přistoupíte k režimovým opatřením, která zabrání rozvoji nevratných změn poškození jater.

Játra mají šanci se uzdravit. Je ale nutné dlouhodobě se vyhnout alkoholu a fyzické zátěži a nastolit minimálně na půl roku jaterní dietu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.