Mor. Vracel se v pravidelných intervalech. Lidé se s ním museli naučit žít

Podle kroniky Václava Hájka z Libočan propukla v Praze roku 1016 morová epidemie. Ta pravá „černá smrt“ však přišla do Čech zřejmě až o tři století později. A zůstala zde na hodně dlouho…

Prahu zasáhl mor tak silně, že zahubil devět desetin všech obyvatel města. Alespoň to tvrdí kronikář Václav Hájek z Libočan ve svém díle z 16. století. Z dnešního pohledu je to tedy informace značně neověřená a je pravděpodobnější, že ta pravá „černá smrt“ přišla na naše území až o staletí později.

Mor se stal součástí pověr i medicíny

Ať je to tedy tak či onak, mor zasáhl české země silně a vracel se v pravidelných intervalech až do 18. století. Lidé se proto museli s morem naučit žít. Stal se tak součástí pověr, tehdejší medicíny, kultury a ovlivnil i obchod.

Dnes už je mor v Čechách naštěstí minulostí, leccos po něm však zůstalo. A není toho překvapivě zase tak málo. Podepsal se na podobě měst, nároků na veřejnou hygienu i na dnešním slovníku češtiny.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související