‚Morální hledisko.‘ Parahokejisté z Pardubic nenastoupili do zápasu, v dresu Havířova hráli Rusové

Karlovy Vary obhájily titul v České parahokejové lize, když ve finálové sérii porazily Zlín. Možná větší pozornost ale vzbudil zápas o konečné páté místo mezi Havířovem a Pardubicemi, kvůli jedné výjimečné události. Pardubičtí totiž do rozhodujícího utkání série nenastoupili.

Pardubice těžce kousaly, že jejich soupeř nasadil už do předchozího utkání dva ruské parahokejisty - Romana Severina a Dmitrije Lisova. Předseda klubu Parahokej Havířov Tomáš Mlčák to zdůvodnil následovně:

„Na dresech parahokej Havířov neměli žádné ruské symboly, vlajky. Mají řádné registrace u Českého svazu ledního hokeje, mají platná pobytová víza,“ vysvětlil Radiožurnálu Sport Mlčák.

„Jelikož ani hokejový svaz nezakazuje ruským hráčům startovat v českých klubech, tak se situace bude muset řešit jako provinění ze strany Pardubic, že odmítli nastoupit do zápasu.“ Doplnil Tomáše Mlčáka Jan Chlubna, šéf české parahokejové ligy.

Protože bylo všechno podle pravidel, rozhodující zápas byl kontumovaný ve prospěch Havířova, který tak sérii o páté místo ovládl.

Dopis s důvody

Rozhodnutí Pardubic nenastoupit do utkání nechal ředitel klubu Pavel Kubeš na samotných hráčích a Radiožurnálu Sport poslal písemné vyjádření.

„Po druhém zápase, který jsme doma prohráli, jsme si v kabině všichni sedli, uznali jsme, že nejsme profesionálové, že jsme amatéři. Rozhodnutí jsem nechal naprosto na hráčích a většina z nich do rozhodujícího utkání nastoupit nechtěla z morálního hlediska.“

Další kroky ohledně této situace možná budou následovat na valné hromadě České parahokejové asociace, kde kluby na návrh některého z mužstev můžou diskutovat o případném zákazu ruských a potažmo běloruských sportovců v soutěži.

„Dá se asi očekávat, že zrovna Pardubice budou, jako klub postižený touto kauzou, tuto otázku iniciovat, každopádně to ukáže čas. Nejbližší valná hromada české parahokejové asociace se bude konat pravděpodobně někdy v dubnu,“ upřesnil Jan Chlubna, šéf české parahokejové ligy.

autoři: Mikuláš Jáša , mim , rej
Spustit audio

Související