Moravští vinaři mi říkají, že nejlíp dnes vínu rozumí lidé z Prahy, tvrdí Žmolík z Krajinou vína

2. květen 2022

Václav Žmolík je dlouholetý rozhlasový moderátor, napsal také sérii knih o cestování po Česku, brzy mu vyjde Krajinou vína 2. A říká, že jsme národ vinařů, i když pořád tak trochu rozdělený na Čechy a Moravu. „Na druhou stranu dnes moravští vinaři říkají, že nejlépe vínu rozumějí lidé z Prahy. A už dávno to nemyslí ironicky. Protože v Praze je hodně možností, kde vína porovnávat, jsou tady someliérské kurzy. Pražané se vzdělávají a jezdí na Moravu i jinde po světě.“

„Máme vynikající vína. Já piju jen česká a moravská vína a musím říct, že až na výjimky si vždy vyberu,“ vyzdvihuje Žmolík, který v České televizi provází pořadem Krajinou vína.

Čtěte také

Česká krajina ale není jen krásná. „Má i jizvy, které na této zemi napáchal režim před rokem 1989. Přijde mi zajímavé, jak v souvislosti se společenskou situací některé stavby fungují a nefungují. Dodnes máme veliké kravíny kolem mnoha obcí, kde už dávno nejsou krávy, hyzdí to obce, ale tenkrát se to všude postavilo na vyvýšeném místě, aby to překáželo. Takové chrámy socialismu,“ říká.

„To stejné ve městech. Postavily se strašlivé paneláky na historických náměstích, která se ze dvou stran zbourala, z dalších dvou stran nechali krásné domy. Urbanistická podoba našich měst často není úplně pěkná, nefunguje to. Jsou tam vybourané obrovské plochy, kde vítr honí papíry, a tak. V posledních desítkách let se naštěstí ledacos opravilo,“ pokračuje Žmolík a dodává: 

„Také s námi žily statisíce Židů, oblast Sudet je vysídlená. Stále je to oblast, která dodnes vypadá velmi zvláštně, když to povím jemně... Ale postupně se to částečně vylepšuje, vracíme se některým tradicím. Ale také jsme postavili ty strašné hangáry a sklady po celé zemi.“

Jak se dostal k práci v rozhlase? Je nějaké místo v Česku, kam by se už nechtěl vrátit? Poslechněte si celé Hovory.

autoři: Naděžda Hávová , kac
Spustit audio