Mordy a jiné příběhy z Cejlu. Poslechněte si povídky předních českých spisovatelů z knihy Krvavý Bronx

11. prosinec 2020

V dopolední četbě zazní tento týden pět povídek z antologie Krvavý Bronx, věnované brněnské sociálně vyloučené lokalitě Cejl. Jejich autory jsou Bianca Bellová, Dora Kaprálová, Alena Mornštajnová, Jan Němec a Martin Reiner. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Michal Bumbálek, Jana Štvrtecká
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 7. 12. 2020
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu

Nejlepší spisovatelé z brněnských nakladatelství Host a Druhé město napsali pro tento knižní sborník povídky na motivy z černé kroniky, které historik Michal Konečný vyhledal ve zprávách ze 2. poloviny 19. století. Povídková antologie, do níž přispělo celkem šestnáct autorů, je součástí projektu kulturního oživení tzv. Brněnského Bronxu.

„Spisovatelé inspirovaní historickými prameny napsali povídky o vraždách, krádežích, potratech, otravách či sňatkových podvodech, jimiž kdysi Cejl žil a o nichž informovaly Morawské nowiny. Ukazují, že už před půldruhým stoletím byla ulice Cejl a její okolí oblastí plnou sociálního napětí a společenských nepokojů,“ říká Radek Štěpánek z nakladatelství Host.

Čtěte také

Historik Michal Konečný objevil množství drobných zpráv a bizarností v novinách z přelomu 19. a 20. století už v době, kdy pracoval na diplomové práci. „Předkládaly obraz každodennosti těch lidí, kteří žili v této zvláštní části města Brna, která byla dělnickou čtvrtí a svou rozmanitostí a sociální různorodostí nabízela neuvěřitelné množství témat, která stála za zpracování,“ říká Konečný.

Další motivací tohoto literárního projektu se stalo to, že původní zástavba z přelomu 19. a 20. století mizí – včetně továrních komplexů, které tvořily identitu tohoto místa. Namísto této zástavby tam nyní rostou developerské projekty. Nová kniha může podle historika Michala Konečného suplovat historickou paměť, která brzy zmizí.

Kromě pěti vybraných povídek obsahuje kniha texty, jejichž autory jsou Irena Dousková, Kateřina Tučková, Ludvík Němec, Michal Konečný, Štěpán Kučera, Michal Sýkora, Petra Dvořáková, Petr Stančík, Ondřej Hübl, Václav Kahuda či Petra Soukupová.

V rozhlasovém zpracování účinkují Michal Bumbálek a Jana Štvrtecká v režii Radima Nejedlého. Dramaturgie Alena Blažejovská.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.