Moser: Luxusní sklo nejen pro krále, císaře i papeže

Zakladatel značky Moser Ludwig Löwi Moser byl nejen zručný rytec, ale také šikovný podnikatel. První prodejnu měl už ve čtyřiadvaceti letech.

Ludwig Löwi Moser patří mezi nejschopnější a nejslavnější osobnosti sklářského podnikání. Narodil se v Karlových Varech 18. června 1833. Jeho otec Lazar Moser z nedalekého Hroznětína se živil se jako krejčí a zároveň provozoval v domě Zlatá váha v Karlových Varech známou židovskou rituální jídelnu, kterou založil už jeho otec David.

Připravili: Jan Kovařík a Světlana Lavičková
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Petr Janečka
Zvukový design: Jiří Litoš
Režie: Jitka Škápíková
Premiéra: 13. 10. 2020

Turisty lákal na upomínkové předměty

Poté, co se mladý Ludwig vyučil brusičem skla, pronajal si ve Varech malý butik s upomínkovými předměty pro lázeňské návštěvníky. Vedle obchodníků s různorodým zbožím zde působili také rytci skla, kteří vylepšovali zakoupené lázeňské pohárky či jiné sklenice. To Ludwiga samozřejmě lákalo. Ve chvíli, kdy nashromáždil dostatek finančních prostředků, pořídil si ve městě ryteckou dílnu a kamennou prodejnu se skleněnými výroby. To mu bylo čtyřiadvacet let.

Nejen rytec, ale také podnikatel

Moser byl nejen zručný rytec, ale taky šikovný podnikatel. Sortiment měl poměrně široký, prodával jak skleničky a těžítka, tak třeba také zrcadla. Domácí půda mu ale nastačila, své výrobky proto začal nabízet také v zahraničí. A že si ho za hranicemi považovali, je vidět například i z toho, že zasedal jako člen poroty na Světové výstavě roku 1889 v Paříži.

Moser Glass

Křišťál ze Šumavy

Ludwig Löwi Moser nejdříve pro své podnikání odebíral surové sklo z Harrachovské sklárny v Novém Světě. Prvotřídní křišťálové, pro rytinu vhodné sklo dovážel také ze Šumavy. Kontakty udržoval i s dílnou Johan Lötz Witwe v Klášterském Mlýně. Potýkal se ale s častými problémy s dopravou a kvůli tomu i nedostatkem surového skla. A tak začal uvažovat o tom, že je nejvyšší čas vybudovat si svou vlastní huť. Po dlouhých tahanicích se mu podařilo získat svolení od karlovarské městské rady a na konci devatenáctého století rozjel provoz ve vlastní huti v Karlových Varech-Dvorech se čtyřiadvaceti tavnými pánvemi.

Podnikání rozdělil mezi syny

Podnik zaměstnával na tři sta padesát zaměstnanců. Šedesátiletý Ludvík už na takto velkou sklárnu sám nestačil, proto se stali spolumajiteli podniku jeho dva synové z prvního manželství Rudolf a Friedrich. Sklárna byla zapsána pod názvem Glasfabrik Ludwig Moser & Söhne, tedy Ludwig Moser a synové. To už měla zastoupení v řadě světových metropolí – v New Yorku, Londýně, Paříži či Petrohradu.

●Ludwig Löwi Moser patřil například mezi dvorní dodavatele skla pro Františka Josefa I. Později také pro perského šáha Musaffereddina nebo anglického krále Eduarda VII.

●Během působení Moserova syna Lea se změnila výtvarná orientace sklárny. Vznikly dekorační techniky, které jsou dodnes charakteristickými znaky moserovské produkce.

●Typickými atributy se stalo broušení na hrany, zdobení oroplastickým, tedy leptaným a zlaceným dekorem a využívání jedinečných moserovských barev.

Ludwig Moser byl dvakrát ženatý. S první ženou Sárou, dcerou obchodníka Hermana Benedicta, měl jednu dceru a pět synů. Po Sářině smrti – patrně po porodu šestého dítěte – se oženil podruhé, a to s Julií Meyerovou, dcerou lékaře, s níž zplodil čtyři syny: Gustava, Karla, Lea a Richarda. A právě Leo po otci převzal štafetu podnikání.

Moser dával velkou váhu náboženství

Ludwig Moser nejen budoval svou sklárnu, aktivně se také zapojil do společenského a náboženského života. Vybudoval synagogu v Parkové ulici a podílel se na zřízení izraelitského hospice císaře Františka Josefa I. V domě Kolumbus v Parkové ulici, do nějž se Moserova rodina přestěhovala a v němž byl později i léčebný ústav lázeňského lékaře Karla Mosera, Ludwigova syna z prvního manželství, přebývala řada vynikajících vědců a umělců. Ludwig Moser zemřel ve věku 83 let v září 1916.

Jak sklárna fungovala po Ludvíkově smrti? Jak si vedli jeho potomci na tuzemské i zahraniční scéně? Kdo firmu vlastní dnes?

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související