Motýlů ubývá. Jenže co se projeví u motýlů za generaci, to se za generaci stane i člověku, říká vědec Laštůvka

22. červen 2021

Už jste letos zahlédli motýla? Tohoto nejvíce prozkoumaného druhu hmyzu setrvale ubývá, proto se jim odborníci snaží pomáhat. Jako třeba kdysi běžnému okáči skalnímu, kterému se entomologové věnují v Českém středohoří, nebo hnědáskovi osikovému – ten je bohužel k vidění už jen v Polabí.

Hlavní příčinou úbytku motýlů je velké množství dusíku v ovzduší, který se tam dostává z výfukových plynů, z topenišť, z průmyslu a taky třeba ze zemědělské činnosti.

Čtěte také

„Někdo by si mohl říct, že ho nějací motýli nezajímají, jenomže oni ti motýli mají v mnoha případech podobné nároky na čistotu ovzduší a prostředí, jako máme my. Když ubývají, tak nám tím říkají ‚pozor, asi se děje něco špatného, na co bychom si měli dát pozor nebo s tím něco dělat‘,“ vysvětluje Zdeněk Laštůvka z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

A dodává, že nám motýli jako vlajková skupina hmyzu jednoduše naznačují, co se v přírodě děje.

To, co se u motýlů projeví za jednu generaci, se u nás projeví taky za jednu generaci, třeba ztráta plodnosti. Jenomže u motýlů je ta jedna generace za půl roku a u nás za dvacet let. Čili to, co se u motýlů projeví za rok nebo za dva, očekáváme, že by se u nás mohlo projevit za padesát let. A je potřeba se na to nachystat, nebo s tím něco dělat,“ apeluje Laštůvka.

Co když zmizí hmyz

Motýly potřebujeme taky jako opylovače. Na druhé straně řetězce jsou zase potravou dalších druhů živočichů, takže když začne mizet nějaký druh rostliny nebo hmyzožravého ptáka, může to být právě úbytkem hmyzu a konkrétně i motýlů.

Čtěte také

Když mizí z krajiny šelmy, tak to je vrchol potravní pyramidy. Můžou se přemnožit například nějaké druhy jejich kořisti, ale jinak se nic zas tak zásadního neděje,“ poukazuje Václav John z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Tady ovšem z té pyramidy vytahujeme základy a může se to úplně celé sesypat, pokud nám klíčová složka diverzity mizí.

Jak pomoci motýlům? Poslechněte si celou reportáž Martiny Rasch.

autor: Martina Rasch
Spustit audio

Související