Mou povinností je roztahovat posluchačům uši, říká pražskojarní dirigent Russell Davies

16. květen 2017

„Hudba není jen muzeum,“ myslí si americký dirigent s rakouským pasem, host letošního ročníku Pražského jara Dennis Russell Davies. Poslouchejte v úterý 23. května v 17 hodin rozhovor s Renátou Spisarovou.

Dennis Russel Davies je úspěšným dirigentem tradičního repertoáru klasické hudby, ale ve světě je známý hlavně jako osobnost, která odmítá, aby hudba fungovala jako muzeum.

Dirigent Dennis Russell Davies

Občanem dvou zemí

Do Evropy přijíždí dirigent Davies už v roce 1980, aby nejdříve pracoval s německými orchestry. V roce 1996 nastoupil na pozici dirigenta Rozhlasového symfonického orchestru ve Vídni a v roce 2002 se přestěhoval do Lince kde se stal šéfdirigentem a hudebním ředitelem Brucknerova orchestru a operním ředitelem Zemského divadla v Linci. „Byl jsem také jmenován profesorem na Mozarteu v Salzburku, takže mám teď samozřejmě také rakouský pas a americký pas."

Dirigent Dennis Russell Davies

Potřetí v Praze

V rozhovoru vzpomíná Dennis Russell Davies na své návštěvy Prahy a hluboko ve své paměti má setkání s prezidentem Václavem Havlem. Uvádí, že jeho pražskojarní program Schnittkeho Faustovské kantáty a Holstových Planet je přesně to, co by mělo přimět k návštěvě koncertu nové, a hlavně mladé publikum. Schnittkeho kantátu Buďte rozvážní a bděte... studuje poprvé a s Filharmonií Brno, na rozdíl od Českého filharmonického sboru Brno, to bude také premiéra. V programu Pražského jara je ve středu 24. května ve 20 hodin.

Přátelství se skladatelem Glassem

S hudebním skladatelem Philipem Glassem se Dennis Russell Davies seznámil v roce 1978, tehdy se zabýval novým provedením jeho opery Satyagraha. „Také jsme u něj objednali Achnatona a tam začala naše spolupráce. Během těch let se z nás stali velice dobří přátelé. Hodně už jsme toho spolu udělali. Jsme oba aktivní otcové, oba máme malé děti vzhledem k našemu věku, a tak je mezi námi jisté pouto i v tomto směru, a jsme spolu prostě rádi."

Dennis Russell Davies se v rozhovoru také svěřuje s tím, k čemu nabádal mladé dirigenty v Salzburku nebo jak důležité je, abychom nezapomínali na „odložené lidi", na frustrovanou část naší Země, která by nám neměla být v žádném případě lhostejná.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.