Mrzí mě, že současné kroniky musí být úřednické, chybí v nich lidskost, stýská si kronikářka Klenovic

23. říjen 2021

„Já ji píšu a manžel, malíř, ji ilustruje,“ říká nad kronikou obce Klenovice na Soběslavsku Zdeňka Chadtová. Perokresbou nebo barevnou kresbou Vladimíra Chadta začíná a končí každý rok v kronice, o kterou se manželé starají více než třicet let.

Například v roce 2013 Vladimír Chadt nakreslil místní kapličku zasvěcenou patronu Janu Nepomuckému a v roce 2018 kapli na kopci Svákov, pod níž je léčivý pramen. „Jenže vy to nemůžete natočit, abyste viděli, jak manžel ilustruje,“ prohodí Zdeňka Chadtová v rozhovoru pro pořad Jihočeské kroniky.

Kronikářkou Klenovic je přibližně třicet let. „My jsme vyměnili role. Předtím ji vedl manžel asi pět let,“ doplňuje ke kronikářské spolupráci.

Zatím poslední svazek obecní kroniky Zdeňka Chadtová založila v roce 2010. Statistika, co se děje na obci, schůze zastupitelstva jsou na prvním místě. „Mrzí mě, že už se nesmí psát lidové věci, co se stanou na vsi,“ posteskne si.

„Myslím si, že za takových dvacet let by si lidé rádi přečetli, jak se chlapci před hospodou porvali o dívku, že by to taky někoho zajímalo,“ uvede humorný příklad toho, co v současnosti do kroniky nesmí zapisovat.

Čtěte také

„Nesmíte ani napsat lidi, kteří mají narozeniny, zlatou svatbu… Leda jen ty, co si o zápis řeknou. Musím psát jen strohou, napůl úřednickou kroniku. Chybí mi v ní taková ta lidskost,“ říká k omezením kronikářka.

Výjimku představuje zápis o opětovném usazení kříže v zatáčce směrem na Želeč v roce 2013. „Kdysi tam byl kříž, ale zmizel patrně po nějaké zemědělské činnosti a zůstal zapomenut. Nově instalovaný darovala rodina Turínova,“ čte Zdeňka Chadtová ze svého záznamu v kronice. „Sotva minul rok a nějaký vandal ho zničil. A oni ho na své náklady dali znovu opravit. Ten kříž byl přáním manželů Turínových starších,“ podotýká.

V závěru setkání otevře kroniku Klenovic na stránce, kde zachytila oslavy v srpnu 2018 – 620. výročí založení obce, 110. výročí vzniku hasičského sboru, deset let od přidělení obecních symbolů a zavěšení nového zvonu do kaple. „Bude to znít jako pochlebování, ale starosta se opravdu vytáhl. Ta slavnost se vyvedla, mnoho účinkujících, nad nadměrnou účastí nejen místních až člověk zíral, lidi to bavilo a to je co říct, když se dav shodne na tom, jak je to krásné,“ zdůrazňuje kronikářka.

autor: Petr Kronika
Spustit audio

Související