Musíš za svou pravdou stát!

17. listopad 2023

Spirituál kvintet byla nejstarší česká folková skupina. Vznikla v roce 1960, kdy slovo folk u nás ještě neexistovalo. Výborní zpěváci, muzikálnost, kvalitní texty a kultivovaný pódiový projev – to byl Spirituál kvintet, legenda českého folku. 

Spirituál kvintet byl souborem s vysokým morálním kreditem. Složení jeho publika se po dlouhá léta neměnilo, na vystoupení chodily všechny generace včetně dětí s rodiči. Byl to zároveň i výraz respektu k souboru, který přežil 29 let v totalitě. Nejprve byl brán jako jazzový soubor, na začátku 60. let mu byl v tehdejší Československé televizi mu dokonce věnován i jeden z prvních pořadů seriálu o českém jazzu. Spirituál kvintet zpíval černošské spirituály v angličtině, v polovině šedesátých let částečně psal i vlastní texty a po roce osmašedesátém už anglicky zpívat nemohl vůbec.

"Dobře jsme znali chvaty protivníka a naučili se říkat, co bylo třeba a jak bylo třeba. Měli jsme výhodu, protože režim, který měl za úkol na umělce dohlížet, se zároveň navenek snažil vystupovat jako ochránce utiskovaných a slabých. Tím pádem pro něj bylo těžké zakazovat takzvaně černošské písně Spirituál kvintetu o touze po svobodě. Nikdo u nás totiž nevěděl, a nemohl tím pádem zkontrolovat, jaký je vlastně původní text, takže když Spirituál kvintet tvrdil, že jde o překlad, mohl zpívat třeba Až se k nám právo vrátí nebo Za svou pravdou stát," řekl Jiří Tichota.

Skupina však využívala i skutečnosti, že folk byl celosvětově spojován s bojem proti rasismu a tím jí u české cenzury mohly procházet i texty jinak nepřijatelné. Sehrál zakladatelskou roli v českém folku. Po šedesáti letech svou činnost ukončil 13. října roku 2021 sérií šestnácti vyprodaných Luceren.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.