Muž z Ria, Profesionál, Policajt nebo rošťák i U konce s dechem – hudba z filmů s Jeanem-Paulem Belmondem

16. květen 2023

Minulý měsíc si svět připomněl nedožité devadesátiny ikony francouzského filmu a miláčka žen Jeana-Paula Belmoda. Připravili jsme pro vás výběr melodií autorů převážně zvučných jmen z filmů, v nichž Jean-Paul Belmondo hrál výraznou roli. Ve všech případech půjde o originální nahrávky, jak zazněly v konkrétních snímcích.

Nejprve to bude hudební ukázka ze slavného filmu Muž z Ria, v němž Jean-Paul Belmondo za extrémně dobrodružných okolností balancuje na hraně života a smrti. Chce vyprostit svou snoubenku z moci tajemných únosců, a tak podnikne zběsilou cestu z Paříže do Ria de Janeira a přes brazilskou džungli zase zpátky do Paříže. Při tom jej doprovázejí tóny Georgese Deleruea, autora hudby ke známým filmům jako Jules a Jim, Něžné kuře nebo Četa.

Zazní také melodie ze zásadního filmu francouzské nové vlny – U konce s dechem režiséra Jeana Luca Godarda z roku 1960. V něm Jean-Paul Belmondo hrál zloděje s frajerským chováním, který se poflakuje po pařížských ulicích, než do jeho života vstoupí půvabná Američanka.

Zařadili jsme také hudební téma Francise Laie z filmu Clauda Lelouche Muž, který se mi líbí z roku 1969, v němž Belmondo hraje hudebního skladatele!

Čtěte také

Další melodie, v tomto případě autora Clauda Bollinga, nás zavede k příjemné retro gangsterce z roku 1970 Borsalino s Jeanem-Paulem Belmondem a Alainem Delonem v rolích dvou podvodníků, kteří usilují o jednu ženu.

Příznivcům jazzu může udělat radost fragment z hudebního doprovodu Phillipa Sardeho se sólem na trubku Cheta Bakera z kriminální komedie s excelujícím Jeanem-Paulem Belmondem Policajt nebo rošťák.

Mimochodem, legendárnímu francouzskému herci a producentovi Jeanu-Paulu Belmondovi vzdali vloni v listopadu poctu ve Smetanově síni Obecního domu v Praze renomovaný italský dirigent Marcello Rota a Český národní symfonický orchestr svým mimořádným koncertem. A nechyběla patrně nejslavnější melodie spojená s Jeanem-Paulem Belmondem a Enniem Morriconem z filmu Profesionál. Právě ta zakončí Vlídné tóny inspirované jednou z největších světových hereckých hvězd minulých desetiletí.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související