Může být oční alergie jednorázová? A jak ji rozeznat od jiných problémů s okem?

30. květen 2018

„Koncentrace pylu byla letos na jaře extrémně vysoká, takže i primárně nealergičtí pacienti chodili častěji s potížemi alergického typu,“ upozorňuje odbornice. Jak je rozeznat a co vám pomůže?

„I potíže očí alergického typu mohou být jednorázové,“ říká Eva Jerhotová z Oční kliniky DuoVize. Jak poznáte, že jde skutečně o alergii? Oftalmoložka nabízí jednoduchou pomůcku: pokud vás oči svědí, jde s největší pravděpodobností o alergii.


Pokud jsme daleko od civilizace, tak doporučuji použít třeba borovou vodu nebo případně umělé slzy, aby se alergeny v oku naředily.oftalmoložka Eva Jerhotová

„Podrážděné oko se samozřejmě může záhy infikovat, takže může dojít i k zalepení, k sekreci a začervenání,“ dodává lékařka. V takovou chvíli už je třeba nasadit vedle antialergické léčby i antibiotické kapky. A jak poznáte, že nejde o obyčejnou alergii, ale že se s okem děje něco vážnějšího?

Alergie postihne čím dál víc lidí

Když oko bolí

Prvotním příznakem vážnějších problémů je podle Jerhotové ostrá bolest. „Oční tkáň rohovková je totiž extrémně citlivá na jakékoliv senzitivní podněty, takže se její poškození projeví velikou bolestí, ale také světloplachostí a slzením.“ Takové příznaky by už pacienta měly zavést do oftalmologické ambulance.

„I z poměrně banálního zánětu, který by se v časném stádiu dobře léčil, může vzniknout vřed nebo i vážné poškození zraku.“ Za vážnějším poškozením oka může stát ale i ostré sluneční světlo nebo jednoduše vysoké teploty. Horko způsobí rozšíření cév, které vede k vysychání povrchu oka a tím i k jeho větší náchylnosti k jakémukoliv poškození nebo napadení infekcí.

Na tu můžete v létě velmi snadno narazit ve vodě při koupání. Obzvlášť ohrožení jsou pacienti, kteří nosí kontaktní čočky. „Dost často pak máte povrch rohovky chronicky narušený, takže vám stačí opravdu málo a můžete chytit opravdu vážné onemocnění,“ varuje Eva Jerhotová.

Uživatelé kontaktních čoček jsou vůči nejrůznějším očním infekcím obzvlášť zranitelní

Jak si vyvolat slzící efekt

V případě lehkého úrazu oka oftalmoložka doporučuje vyvolat si slzící reflex – podívat se co nejvíc nahoru a stáhnout si dolní víčko: „Slzami se cizí tělísko, není-li zabodnuté do povrchu, může vyplavit. Pokud nám uvízl třeba písek nebo štěrk pod horním víčkem, tak stačí chytnout za řasy horní víčko a přetáhnout ho přes dolní víčko.“

Samozřejmě pokud jde o vážnější problém způsobený například třískou nebo kovovou šponou, je potřeba na nic nečekat a urychleně odjet do nemocnice. Pokud možno s pomocí, protože nejlépe zklidníte oči, pokud je zavřete.

Spustit audio