Můžeme mluvit o konci rudého člověka? Divadlo v Dlouhé uvádí dramatizaci Doby z druhé ruky nobelistky Alexejevičové

3. březen 2022

Jako tragikomickou sondu do duše ruského člověka na motivy knihy Doba z druhé ruky nositelky Nobelovy ceny Světlany Alexijevičové připravilo inscenaci Divadlo v Dlouhé. Knihu zdramatizoval Daniel Majling a inscenaci zrežíroval Michal Vajdička.

Zatímco Alexejevičová ve své knize prostřednictvím desítek rozhovorů s pamětníky formuje alternativní podobu novodobé historie SSSR, dramatik Daniel Majling se soustředí na menší skupinu lidí, jejichž životů se tato historie nějakým způsobem dotkla a změnila jejich běh.

Člověk by z hlediska tématu předpokládal, že se jedná jen o politiku a války. Ale jsou to spíše příběhy obyčejných lidí, do jejich života razantně zasahují právě zmiňované války a politika. S tím se sice vypořádáváme všichni, ale nikoli v tak vyhrocené podobě. Říká v rozhovoru dramaturgyně Kateřina Studená a dodává: „Inscenace se odehrává v devadesátých letech minulého století. Ale my jsme si při sledování této inscenace vědomi, že nic z toho neskončilo. Události posledních dní, kterými jsme v Evropě svědky, jsou toho jen důkazem.“

Spustit audio

Související