Muzeum motorek na hořickém zámku zahájilo letošní sezónu s podtextem „60 let na jednom okruhu“

8. červen 2021 08:44

Milovníci jedné stopy se i letos mohou vypravit do muzea silničních motorek v Hořicích. Muzeum zahájilo sezónu, mimochodem svou už čtvrtou, a také letos nabídne návštěvníkům celou řadu zajímavých a v minulých letech nevystavených kousků.

Čtěte také

„Jsme v místnosti, kde se připomíná první poválečný ročník 1961. Takže tady jsou krásné čtyřtaktní motocykly ČZ, tovární speciály, které v padesátých a počátkem šedesátých let opravdu závodily," s nezávislým místostarostou Hořic a fandou silničních motorek Martinem Pourem stojíme v místnosti, ve které jsou vystavované kousky, které muzeum získalo před letošní sezónou.

Celé přízemí zámku patří historii závodů v Hořicích, říká Jaroslav Kotrbáček, znalec historie a mimo jiné také kronikář města. Historie to je pořádně dlouhá a bohatá,
„Hořice přišly do prvního kontaktu s motocyklovými závody už v roce 1902, kdy se v českých zemích jel první motocyklový závod z Poděbrad do Poděbrad a jelo se i přes Hořice. Jinak potom samotné Hořice byly organizátorem závodů už od poloviny 20. let a v letech 1936 až 1938 se jely první tři ročníky závodu 300 zatáček."

Další ročníky slavného závodu pak začaly přibývat až od roku 1961. V Hořicích se jezdí dodnes a na okruhu se vystřídala celá řada skvělých jezdců. Ti nejlepší si zaslouží vlastní výstavní prostory, ví Jaroslav Kotrbáček.
„V prvním patře to máme nazvané Síň legend. Tam jsou trvalé expozice jednotlivých slavných českých závodníků, ale i zahraničních. Jako byl například Gustav Havel, František Mrázek nebo Bohumil Staša."

Čtěte také

V muzeu je momentálně k vidění i řada opravdových unikátů, až na výjimky téměř všechny jsou navíc v provozuschopném stavu. Stroj Františka Mrázka je jedním ze čtyř vyrobených továrních speciálů a získat se ho snažilo hned několik muzejních institucí z Velké Británie.

Skončil v Hořicích - nejspíš i díky tradici zdejšího závodu a zkušenostem účastníků s městem i organizací, myslí si Martin Pour.
„Na Hořice bývalí závodníci a sběratelé motorek slyší. Většina jich tu závodila nebo mají vztah ke zdejším závodům. A tak nám zpravidla vychází vstříc."

Na muzeum silničních motorek na hořickém zámku je patřičně hrdá i hořická radnice. Podle Martina Poura je dění kolem závodů, jehož součástí vlastně muzeum je, pro město velmi důležité.
„Závody k Hořicím patří. A jsou důležité, protože sem přijedou motocykloví fanoušci i s rodinnými příslušníky. A rádi se k nám vrací potom i na dovolenou a pobyt. Udělají si čas nejen na hořické trubičky, ale i na procházku městem a jeho okolí. Město přirozeně poznávají a vrací se nejen kvůli motorkám, ale i dalším krásám."

Muzeum v Hořicích bude mít otevřeno až do 13. září, o prázdninách od čtvrtka do neděle, v červnu a v září jen o víkendech.

Muzeum Czech Road Racing v Hořicích
sídlí v budově bývalého hořického zámku a připomíná historii i současnost motocyklového sportu na přírodních okruzích, zejména pak tradičních závodů 300 zatáček Gustava Havla.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související