Mužská sportovní osobnost roku 2020: Fotbalista Marcus Rashford

11. prosinec 2020
Tribuna

Marcus Rashford možná není nejlepším fotbalistou na světě (i když září v dresu Manchesteru United), v letošním roce ale jeho činy zlepšily život určitě největšímu množství lidí, přesněji dětí. Právě potomkům z chudších britských rodin pomohla jeho kampaň proti zrušení školních obědů zdarma. Rashford přiměl britskou vládu k obratu a za své aktivity na sportovním poli i mimo něj ho Tribuna zvolila mužskou sportovní osobností roku.

Co vlastně musí jedinec dokázat, aby si zasloužil označení „sportovní osobnost roku“? Podle Vojty Ondráčka nestačí jen výkony na hřišti, kurtu či závodním okruhu; stejně tak by mezi podobné osobnosti neřadil ty sportovce, kteří se proslavili pouze gestem fair play. „To má přece v pravidlech každý sport,“ glosuje. Musí předvést něco výjimečného.

V hlasování Tribuny se pro letošní rok stal mužskou sportovní osobností anglický fotbalista Marcus Rashford. Ten nejenže střílel branky za Manchester United, ale pozornost poutal hlavně něčím jiným: rozjel totiž kampaň na podporu obědů zdarma pro školou povinné děti, na níž se sám výrazně podílel jak finančně, tak svým časem. 

Streetartový umělec Akse dokončuje v Manchesteru mural k poctě fotbalisty Marcuse Rashforda, který díky charitativní činnosti v roce 2020 získal velké sympatie mnoha Britů

Rashfordova aktivita donutila ministerského předsedu Borise Johnsona, jehož vláda tuto pomoc nejprve zrušila, k obratu. „Sám Rashford pochází z chudší rodiny a na podobném programu vyrostl,“ připomíná Martin Vait. „Bylo znát, že je to pro něj osobní téma. Tím to bylo silnější,“ dodává také Vojta Jírovec. 

K dalším výrazným osobnostem z řad sportovců se dá počítat například Lewis Hamilton, který rozvířil vlny ve stojatém rybníku seriálu Formule 1. Za ryze sportovní výkony pak Tribuna ocenila cyklistu Tadeje Pogačara, zcela nečekaného vítěze Tour de France, či polského fotbalistu Roberta Lewandowského. A v příštím díle se podíváme na ženské sportovní osobnosti roku 2020.

Teprve třiadvacetiletý fotbalista Marcus Rashford dokázal pomoci více než milionu dětí, kterým britská vláda zrušila školní obědy zdarma, a Tribuna jej za to zvolila mužskou sportovní osobností roku. Jak se mu podařilo donutit politiky k obratu? A kdo další letos moderátory zaujal? Dozvíte se v novém díle magazínu.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Související