Mužský tenis? Největší talenti nám utíkají k hokeji a fotbalu, říká šéf českého tenisu Kaderka

Hostem sportovní talkshow Páteční finiš s Kateřinou Neumannovou byl prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka. Jak vrcholí přípravy na finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové, který se za tři týdny koná v Praze? A jak na tom český ženský tenisový tým? Nastává střídání generací v českém ženském tenise?

Praha má bohaté zkušenosti s organizací Fed Cupu. V čem bude Billie Jean King Cup nový?

Logistika je složitější, protože přijdete 12 nejlepších týmů. Není to nic lehkého, protože postarat se o 12 nejlepších týmů na světě najednou se vším, co k tomu patří, jako jsou například bezpečnostní opatření, tak to je velice těžký úkol. Ale hlavně taková akce se chytá jeden rok. A my na to měli osm týdnů od rozhodnutí, kdy jsme to dostali do Česka, až do prvního fiftýnu, který se odehraje v O2 Aréně.

Český ženský tým má za sebou neskutečnou bilanci ve Fed Cupu. V Praze nastoupí nastupující generace hráček v čele s Bárou Krejčíkovou a Markétou Vondroušovou. Co od českých děvčat čekáš?

Čtěte také

Chceme vyhrát, ale máme pokoru a víme, že je to nejsilnější, co lze v týmových soutěžích potkat, a hlavně všichni na to budou dokonale připravení. Takže máme ty nejvyšší ambice jako tým, který to vyhrál šestkrát za posledních osm let. Ale nechceme urazit štěstěnu a budeme pokorně bojovat.

Petra Kvitová a Karolína Plíšková byly u velkých fedcupových trumfů minulých let. Značí jejich neúčast postupné střídání generací v českém ženském tenise? Přestože Petra ani Karolína nekončí?

Dochází k posunu, samozřejmě. Holky nekončí, mají před sebou řadu velkých vítězství, ale je potřeba říct, že za nimi jsou další v řadě a dochází k tomu, že mladí se tlačí dopředu. Ale jsou to dneska opravdu už top hvězdy světového tenisu – vítězka Grand Slamu, vítězky olympiády ve čtyřhře a finalistka olympiády, to jsou prostě nadpozemské hráčky.

Jsi u toho, kdy český ženský tenis má fantastickou úroveň. Ta mužská část po odchodu Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka řekněme mírně pokulhává. Díky čemu jsme úžasní v ženském tenise a o něco horší v mužském?

Dochází ke generační výměně, protože máme osm, možná dvanáct top juniorů, kteří patří k nejlepším na světě. A záleží na tom, jak si poradí s tou nejsložitější situací, kdy si musí sami otevřít bránu do velkého světového tenisu, kterou mi jim můžeme už jenom přiotevřít. Musí být zdraví, nesmí začít blbnout – buď budou investovat do sebe a do trenérů, nebo si koupí silné auto a pak už z toho nic nebude. To už je pak nich. A musí mít také štěstí, to jsou spojené nádoby.

Ale problém je v tom, že v Česku, když máš talentovanou dceru, tak majorita rodičů ji dá na tenis. Zatímco u chlapců je to jinak, protože ty nejtalentovanější gladiátory, které bychom potřebovali, protože světový tenis je teď o gladiátorech, tak ty nám posbírá hokej, pak fotbal, a my jdeme sbírat ve třetí řadě. Tak to je ten rozdíl. Systém podpory a přípravy je stejný, akorát ti největší budoucí hvězdy sportu nám utekli na zimní stadiony a hrají hokej.

Páteční finiš K. Neumannové na Radiožurnálu Sport

Související