Myslivci budou mít pracovní víkend, čeká je sčítání. Na Orlickoústecku udělají čárku i mývalovi

24. únor 2023 14:41

Myslivce o víkendu čeká každoroční sčítání zvěře, a to i na Orlickoústecku. Oficiální termín je v sobotu, hajní už ale svoje revíry a zvířata v nich sledují několik týdnů dopředu.

Reportérka Barbora Soukupová oslovila Miloše Hájka, předsedu mysliveckého spolku Rybník-Třebovice, který se stará o asi 960 hektarů lesa. V honitbě mají 22 krmných zařízení, na která dohlíží 15 členů spolku a každý má za úkol spočítat zvířata u svého krmelce. A to buď při vycházkách spojených s pozorováním, když zvířata u krmných zařízení polehávají, což myslivci provádí hlavně ve dne.

Čtěte také

V noci myslivcům pomáhají fotopasti. Ty zachytí zvěř, která žije nočním životem. Výsledky sčítání hájní odevzdají svému mysliveckému hospodáři, ten je zpracuje a připraví plán lovu, který odevzdá na odbor životního prostředí českotřebovského městského úřadu. Tam ho musí schválit před 1. dubnem, kdy začne nový myslivecký rok.

Situaci sledují myslivci už týdny dopředu. Pokud jde o revír spolku Rybník-Třebovice, tak už teď víme, že pokračuje neblahý trend úbytku srnčí zvěře. Má to souvislost s hustou automobilovou ale i železniční dopravou. Jenom za necelé dva měsíce letošního roku jim auta a vlaky srazily dohromady 7 srnčích jedinců, což ovlivní roční přírůstek této zvěře.

Covidoví návštěvníci

Nemůže za to ale jen doprava sama o sobě, vliv má i změna návyků zvířat, které ovlivňuje i lidské chování. Během období covidu se například v lesích pohybovalo mnohem víc lidí než obvykle, a zvířata tak neměla takový klid.

Muflon (ilustrační foto)

Myslivci navíc zaznamenali, že bude zřejmě víc muflonů. Na nule jsou naopak koroptve a bažanti, které v posledních letech likviduje moderní zemědělství a také predátoři, kteří se tu nově vyskytují.

Posledních pár let hájní registrují psíka mývalovitého a letos si nově všimli také mývala severního, který se tu v tabulkách objeví poprvé. Tento predátor navíc umí i lézt po stromech, takže bude další hrozbou pro ptáky a drobnější zvěř.

Spustit audio

Související