„Mýtus je, že do vody vstupujeme s kdovíjakým potěšením.“ Pandemie odstartovala boom otužování

6. prosinec 2021

Otužování během pandemie v Čechách zažilo boom. Když vidíte na sociálních sítích fotky svých přátel v ledové vodě, možná si kladete otázku, proč lidé do studené vody vstupují. Na to hledala Eva Svobodová odpověď v Písku, kde před třemi lety vznikla jedna z mnoha českých skupin otužilců s názvem Ledoborci. Zájem o otužování se podle jednoho ze zakladatelů během pandemie zvýšil. „V tu chvíli to byla jediná možná zábava,“ říká Tomáš.

Pískem přímo z Šumavy protéká temná, klidná a neskutečně studená řeka Otava. To byl i důvod, proč se začala otužovat jedna z členek Ledoborců Monika. „O otužování vůbec nešlo. Já jsem spíš plavec. Vzhledem k té nádherné Otavě jsem se snažila plavat co nejdéle v tom přírodním. Pak mě známá propojila s touto skupinou, která mě minulý rok provedla první sezonou,“ vypráví o svých začátcích Monika, která se otužuje druhým rokem.

„První rok nás bylo kolem 25, dneska je nás kolem 60. Během pandemie začalo chodit spousta lidí. Teď už si myslím, že to začalo opadat,“ říká Tomáš. Podobný pocit má i zakladatel facebookové skupiny Otužilci Pavel Rezi Rösner. Skupinu založil zhruba před 8 lety. Před pandemií měla kolem 4000 členů, dnes jich má víc než 15 000. Jejich počet stoupá, ale ne tak strmě jako na počátku pandemie.

„Mýtus je, že do vody vstupujeme s kdovíjakým potěšením,“ směje se jedna z členek skupiny Ledoborci. Poslechněte si reportáž Evy Svobodové.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.