Mýty a koronavirus: Pití vody každou čtvrthodinu není prevence a virus se vodou nepřenáší

24. březen 2020

Koronavirus se nemůže dostat do zdrojů pitné vody. Úpravy, kterými běžně prochází, by virus spolehlivě zničily. Pravidelné pití vody, jak tvrdí rady na internetu, vás před nákazou neochrání.

Koronavirus se množí v nakažených lidech a poté se šíří kapénkovou infekcí nebo dotekem. Je nepravděpodobné, že by se dostal do zdrojů pitné vody. Pokud by se tak stalo, virus by spolehlivě zničila její běžná úprava a dezinfekce.

Pokud se ze sklenice, ze které pil nemocný, okamžitě napijeme, může se virus přenést i tekutinou. „Pak se ale jedná o bezprostřední kontakt,“ říká František Kožíšek z Národního referenčního centra pro pitnou vodu.

I kdyby nemocní záškodníci plivali do nádrže na Želivce, virus by zahynul dříve, než by dotekl k úpravně vody.
František Kožíšek

Stávající úpravy povrchové vody jsou naprosto dostatečné, virus spolehlivě zničí minimální dávky chloru, UV záření a další dezinfekce. Tato opatření se používají při úpravě každé povrchové vody a není tak třeba se vyhýbat pití vody z kohoutku.

Čtěte také

Ministerstvo zdravotnictví vydalo minulý týden doporučení pro provozovatele vodovodů. Chce tak předejít nákaze pracovníků, kteří zajišťují odběry pitné vody. Nesmí být ohrožen provoz a kontroly vodovodní sítě, a ve výsledku tedy zásobování pitnou vodou.

Ministerstvo při odběrech pitné vody doporučuje dezinfekce rukou i další opatření, která mají snížit riziko nákazy. Připomíná hygienická opatření, která jsou standardní, i pracovníkům čistíren vody.

Dostatek tekutin je nutnost, ne ochrana

Prevencí proti nákaze koronavirem není popíjení vody každých 15 minut nebo pití horké vody. Takové nepravdivé rady se objevily na internetu. Nákaza koronavirem probíhá vdechnutím a ani zvýšená konzumace vody mu nezabrání.

„Dostatečný příjem tekutin je zásada zdravého životního stylu,“ vysvětluje Kožíšek. „Nemůže sice zabránit nákaze, ale když už k ní dojde, hydratovaný člověk se s onemocněním určitě lépe vypořádá,“ uzavírá.

autoři: Štěpán Sedláček , mrk
Spustit audio

Související