Na Abramovičovu Chelsea dopadly sankce. Fotbalové kluby si ale kupují i horší vlastníci a na regulaci se čeká

18. březen 2022
Tribuna

Majitel fotbalové Chelsea Roman Abramovič má kvůli sankcím na ruské oligarchy napojené na režim zmražená konta a majetky, navíc už předtím oznámil, že klub prodává. A tak mají Blues po devatenácti letech poprvé pořádné starosti. Celá záležitost navíc v Británii rozpoutala velkou debatu o tom, jestli se mají výrazně upravit pravidla pro nově příchozí, popř. i stávající majitele klubů Premier League.

Roman Abramovič klub vlastnil devatenáct let a vytáhl jej z průměru do světové špičky: Chelsea vyhrála dvakrát Ligu mistrů a pětkrát anglický titul. Abramovič sám a jeho vztah k fotbalu zůstával spíše záhadou. Jdou zprávy, že v poslední době ten vztah ochladl, i když se prý na každý zápas stejně díval. Abramovič ale vždy měl rád fotbal, říká Martin Vait.

Co Chelsea čeká v blízké budoucnosti? Trochu mi to připomnělo Žižkov, když s Jindřichem Trpišovským museli trénovat v parku, usmívá se Martin při vzpomínce na ekonomické problémy, které měl v minulé dekádě pražský klub. K tomu ale v tomhle případě samozřejmě nedojde, dodává.

Mohou prodat své stávající hráče, ale nemohou ty peníze poté uplatnit. Abramovič může klub prodat, ale zisk nemůže dále použít, vysvětluje Martin s tím, že ruský oligarcha už řekl, že čisté zisky by šly na pomoc všem obětem války na Ukrajině. Nevíme ale, co by se do toho počítalo, říká.

Celá záležitost v britském fotbale spustila rozsáhlou debatu o tom, jestli by měli být v Premier League majitelé s pochybnou pověstí. Je ale reálné, že se vymyslí způsob, aby se tomu do budoucna zabránilo?

Nechci vůbec obhajovat Abramoviče, ale když si ho srovnáme s některými dalšími majiteli, jako je například saúdskoarabské vedení Newcastlu, což je země, která den před zápasem právě s Chelsea popravila 81 lidí… to jsou daleko horší záležitosti, míní Martin. Strašně mě bude zajímat, jak se s tím naloží, protože je evidentní, že to anglický fotbal potřebuje, uzavírá.

autoři: Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček , Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.