Na adaptační kurz se mě už ptaly snad stovky ukrajinských rodičů, prozrazuje Merunková z projektu Vítej v Česku

16. listopad 2022

Vítej v Česku je projekt na pomoc migrantům, kteří utekli před válkou na Ukrajině. „S podporou ministerstva školství jsme během deseti týdnů realizovali projekt pro více než 8 tisíc dětí. Tak nějak jsme si pak ani nevšimli, že bylo léto, ale jsme rádi, že v tom od října můžeme zase pokračovat,“ popisuje Jana Merunková, spoluzakladatelka neziskové organizace, která jinak pomáhá dětem opouštějícím dětské domovy.

„Mohou se na nás obrátit všichni, kteří přišli do Česka a hledají uplatnění, mají tady dočasný pobyt. Máme i drobné aktivity pro maminky, které sem přišly se svými dětmi. Takže se nezaměřujeme jen na věkové rozpětí 15 až 18, ale je to i pro dospělé – v kurzu teď máme několik tatínků,“ říká.

Čtěte také

„Teď máme několik modulů určených pro lidi od šesti do 99 let, takže se může zúčastnit kdokoliv. Učíme je české reálie – aby pochopili, kde jsou, kdo jsou pro nás klíčové osobnosti. Pak se dozvědí i něco ze zeměpisu, historie, současnosti, kultury, hudby a tak dál. Jsou to věci, které utvářejí naše české zázemí.“

Pro starší jsou pak určeny další programy na poznávání sebe sama, práce na svých silných stránkách, ale i finanční gramotnost, vstup na trh práce a připravují i základy podnikání.

„Už bych mohla počítat ve stovkách rodičů, kteří pro sebe hledají nějaký adaptační kurz a ptají se i na intenzivní češtinu – to my ale neděláme. My máme všechno v češtině ale s tandemovou učitelkou Ukrajinkou. To proto, kdyby lidé nerozuměli, tak mají někoho, kdo jim s tím pomůže. Ale primárně nám jde i o jakýsi trénink češtiny na konkrétních tématech,“ uzavírá.

Proč používají motto: Co toleruješ, nezměníš? A co všechno představuje projekt Začni správně pro děti z dětských domovů? Poslechněte si celé Hovory, ptá se David Šťáhlavský.

autoři: David Šťáhlavský , lup
Spustit audio

Související