Na albu Bečvou se Tomáš Niesner vyrovnává s ekologickou katastrofou, teď za něj získal cenu Vinyla

16. březen 2023

Přes 40 tun ryb uhynulo v září 2020 během ekologické katastrofy na řece Bečvě. Jedna z největších otrav vodního toku v novodobé české historii ani po dvou letech nezná svého viníka. Kauza, která byla inspirací loňského alba Bečvou, za kterou Tomáš Niesner převzal cenu Vinyla v kategorii Deska roku. „Pocházím z Přerova, kudy řeka Bečva protéká. Mám k tomu místu hodně vzpomínek a vztah. Asi šlo o nějaký způsob, jak se s tou katastrofou vyrovnat,” říká hudebník Tomáš Niesner.

„Jsem rád i za to, že jsem snad mohl přispět k tematizovaní té kauzy. K tomu, že tady něco není v pořádku a lidé to snad vnímají stejně,” vysvětluje Tomáš. V rámci vlastního vyrovnání se s ekologickou katastrofou se vypravil na pěší pochod kolem řeky Bečvy. Na své cestě pak také nahrával zvuky přírody a míst, která mu byla sympatická. Střípky z těchto přírodních nahrávek se dostaly i na album. „Byl to nějaký způsob dokumentace mé cesty. Nahrávala jsem, fotil a psal si nějaké myšlenky nebo to, co jsem zažil,” popisuje hudebník.

Během živé Radio Wave Studio Session Tomáš odehrál tři úvodní skladby z alba Bečvou. To teď, po roce od původního vydání, nově vychází také na vinylu. Na koncertní křest nové podoby alba Bečvou si můžete zajít ve čtvrtek 16. března do pražského Atria na Žižkově.

Kolik desek zvládl hudebník Tomáš Niesner vydat v loňském roce? Co bylo inspirací pro jejich vznik? A co dělá, když zrovna nedrží hudební nástroj v rukou? Poslechněte si celou Radio Wave Studio Session.