Na české ventilátory lidé v březnu dali 14 milionů korun. Na své pacienty čekají, do nemocnic se nedostaly

28. květen 2020

Na vývoj přístrojů se v crowdfundingové kampani vybralo 14 miliónů korun. Firma peníze obdržela, ale zatím nevyrobila slíbený počet přístrojů. A nedošlo ani k distribuci do českých nemocnic.

„Na výstavě s názvem Děkujeme českým technikům můžete vidět pomůcky, které během koronavirové krize velmi rychle vznikly díky českým univerzitám,“ říká Jana Dobisíková z Národního technického muzea. Muzeum těmito novými přírůstky do své sbírky reaguje na historicky významnou epochu, kterou boj s koronavirem je.

„Uvidíte například plicní ventilátor CoroVent, který vznikl na ČVUT díky profesoru Karlu Roubíkovi, či nanoroušky z Technické univerzity v Liberci nebo ochranné štíty z 3D tiskáren.“ Podle Dobisíkové jsou některé tyto nápady volně k využití a mohou se vyrábět i ve světě. „Takže se vlastně jedná o příspěvek české techniky, která má pomoct při řešení současné globální situace,“ říká hrdě Dobisíková.

Výborný, ale zatím nedotažený český nápad

Jedním z nejvýznamnějších projektů českých univerzitních techniků je plicní ventilátor CoroVent. Jeho výrobu má teď na starosti třebíčská firma Mico Robotic.

Čtěte také

„Aktuálně vyrábíme desítky přístrojů týdně,“ říká ředitel firmy Michal Vychroň. „Zatím se s vládou vyjednává, kdo bude příjemcem deklarovaných 500 kusů. Téměř polovina z nich je vyrobená...“ Podle původních slibů měly být ventilátory v našich nemocnicích v řádu týdnů. Ale ještě na konci května nebyl odeslán ze slíbených 500 kusů ani jeden.

Odborníci koordinovaní Fakultou biomedicínského inženýrství pražského ČVUT přitom na tento projekt vybrali na konci března v crowdfundingové kampani přes 14 milionů korun. Do kampaně se podle údajů na webu donio.cz zapojilo zhruba 7 500 dárců, čímž se průměrná výše příspěvku vyšplhala na necelé 2 000 korun.

Ventilátor CoroVent, Jiří Denner

Peníze ze sbírky poté odešly na účet ČVUT, které je pak podle svého kvestora Jiřího Boháčka přeposlalo do třebíčské firmy. „Všechny ventilátory jsou vyrobené a teď se provádí jejich certifikace,“ nepřesně tvrdí Boháček. „Ohledně počtu vyrobených kusů máme teprve schůzku, já jsem si to hlídal pouze finančně přes univerzitu,“ dodává Boháček.

Stovky ventilátorů čekají ve skladech

Není tedy zcela jasné, za co přesně byly peníze z crowdfundingové kampaně utraceny. Situace by se měla vyjasnit začátkem června. „My jsme v Třebíči zprovoznili zkušebnu, kde 40 ventilátorů kontinuálně ’dýchá’ do předepsaných nádob,“ popisuje Vychroň současnou situaci ve firmě Mico Robotic. „Ventilátory chceme mít připravené a zabalené pro případné nasazení v České republice. Budeme pružně reagovat i na globální ohniska, stále nám totiž chodí dost zoufalé poptávky. Ale zatím čekáme na vyjádření ke klinickým testům,“ konstatuje Vychroň.

O prodej přístrojů mimo republiku se v současnosti snaží zhruba pětičlenný obchodní tým firmy. Bez potřebných certifikátů ale jde spíš o mapování trhu.

autoři: Petr Kološ , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.