Na českých silnicích stále více starších aut: Průměrné stáří 15 let

9. prosinec 2019 11:15

Za posledních deset let se zdesetinásobil počet vozidel, jejichž stáří je více než 15 let. 

Čeští řidiči vlastní jedny z nejstarších aut v celé Evropě. A to i přesto, že se dostupnost automobilů co do pestrosti značek i modelů neustále zvětšuje. Průměrné stáří osobních vozů je v Česku bezmála 15 let. Vyplývá to ze statistik Evropské asociace výrobců automobilů. Ještě staršími automobily jezdí už jen v Estonsku, Řecku, Litvě a taky Rumunsku.

Třeba v Rakousku je průměrné stáří aut kolem osmi let. Čím to je, že se v česku nedaří vozový park omladit?

Čtěte také


Jedním z důvodů může být, že se do Česka dováží z Evropy stále starší auta. To potvrzuje i Josef Pokorný se Svazu dovozců automobilů: "Při individuálních dovozech, kterých je asi 190000 ročně se za posledních deset let počet vozidel starších 15 let zdesetinásobil. Byl 1,7 %. Nyní máme podíl přes 19 % těch patnáctiletých vozidel."

Nebezpečí nejen pro řidiče

Stáří auta přitom ovlivňuje bezpečnost posádky nebo znečišťování ovzduší. Starší vozy totiž většinou v provozu vypouští víc emisí než novější modely. Dokázal to také letošní projekt Ministerstva dopravy s rezortem životního prostředí. Kdy přímo na silnici změřila policie emise výfukových plynů u 141 vytipovaných aut, neprošla téměř čtvrtina.

Když ale srovnáme Česko s Polskem, Slovenskem a Maďarskem, tak i z tohoto srovnání vychází, že jsou u nás auta starší. Obyvatelé těchto zemí přitom nejsou bohatší než Češi.

Konkrétně Slovensko přispělo částečně k omlazení vozového parku takzvaným šrotovným. Lidé tam před deseti lety dostávali dotaci na koupi nového auta až 2000 eur. V té době to bylo v přepočtu přes 55 tisíc korun.

Čtěte také

V Česku přibývá aut

"Zkrátka u nás to vyřazování není, protože ty nástroje nikdy nebyly státem aplikovány a ta přestárlá vozidla jsou stále uměle udržována v provozu. To v těchto zemích obvykle není, protože to není výhodné," doplňuje Pokorný. 

Ze statistik Evropské asociace výrobců automobilů také vyplývá, že v Česku stále přibývá aut na počet obyvatel. Už je jich u nás víc než třeba v Británii nebo ve Francii.

Spustit audio