Na cestách s divadlem a s hercem Jiřím Vyšohlídem a ředitelem Divadla Drak Tomášem Jarkovským

Přehled cest královehradeckého divadla Drak do zahraničí je za jeho existenci úctyhodný - diváci viděli umění členů této přední scény v 38 zemích pěti kontinentů světa. Myslím dostatečný důvod k tomu, abych pozval do talk show “Na cestách s Petrem Voldánem” alespoň dva zástupce dnes už legendárního loutkového divadla Drak. 

Cestovat na rozhlasových vlnách tak budeme s hercem Jiřím Vyšohlídem a ředitelem Tomášem Jarkovským. Bezprostředním podnětem pak byl krátký zájezd do Izraele na konci minulého roku, při kterém Drak prezentoval publiku oceňované představení Šípková Růženka.

Maňásková groteska s hebrejskými titulky

Maňáskovou grotesku, za kterou dostal Drak i ceny na zahraničních přehlídkách, doplnily v Izraeli i hebrejské titulky.

Čtěte také

Imaginace a neotřelé nápady, které příběh Šípkové Růženky posunuly do polohy zajímavé nejen pro dětské diváky, ale i dospělé.

Jak mi potvrdil i ředitel Českého centra v Tel Avivu Robert Mikoláš (mimochodem rovněž nedávný host pořadu Na cestách), měl Drak se svým pojetím Šípkové Růženky u publika velký úspěch. Soubor nebyl v Izraeli poprvé, například v roce 2015 se účastnil v Jeruzalémě Festivalu loutkového divadla.

Jak ale uslyšíte, není to vůbec jednoduché, cestovat s maňáskovým představením. I když se na možná nezdá…

Nejen letadlem - také lodí

Tomáš Jarkovský i Jiří Vyšohlíd přidávají v rozhovoru nejednu podrobnost, která dokazuje, jak je náročná logistika, když se Drak vydá do světa. Necestují jen herci, putuje i maňáskový “ansámbl” a je nutné dopravit včas na místo i kulisy a technické zázemí inscenace.

Což znamenalo v případě hostování v Izraeli i přepravu některých zařízení a kulis lodí. Pochopitelně s větším časovým předstihem. A teď si představte, že Drak představil naše loutkářské umění - vedle evropských zemí - například i v Austrálii, Severní i Jižní Americe.

Reakce v zahraničí jsou někdy jiné

Čtěte také

Zkušenost divadla Drak ze zahraničních cest sice potvrzuje, že loutkové divadlo nezná hranic a oslovuje hlavně malé diváky kdekoli. Ale zároveň v pořadu vypráví Jiří Vyšohlíd, že nějaké rozdíly přece jen jsou. Třeba v jižních zemích děti dovede představení a jeho hudební doprovod dokonce v hledišti i roztančit.

Jindy se ukáže, že zpracování finského eposu Kalevala má jiné souvislosti na severu Evropy, kde je obecně mnohem méně slunečního svitu, než kupříkladu při prezentaci v prosluněné Austrálii. Tam vzývání Slunce v parných dnech má dočista jinou atmosféru.

“Létající miminka” a cesty nejen s Drakem

Tak jako u jiných hostů pořadu “Na cestách” mě také od Tomáše Jarkovského i Jiřího Vyšohlída zajímaly odpovědi na otázky, jestli při zájezdech divadla Drak mají šanci vidět i něco ze zemí, ve kterých hrají. Povíme si o unikátním projektu “Létající miminka - The Flying Babies”, se kterým si královehradecký Drak skutečně zalétal.

Čtěte také

“Miminka” viděli diváci v 15 zemích. A tématem rozhovoru jsou i jejich priority při cestách soukromých. Nezapomeneme ani na cenu Thálie, kterou v roce 2015 získal Jiří Vyšohlíd za celoživotní mistrovství v oboru loutkového divadla, dozvíte se, že jeho oblíbeným dopravním prostředkem je kolo.

Prostě máte se “Na cestách” s Tomášem Jarkovským a Jiřím Vyšohlídem na co těšit. Stačí, když si nás naladíte na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové nebo Českého rozhlasu Pardubice v premiéře jako obvykle v pondělí 20. března 2023 po 18. hodině. A nebo si pořad najděte v rozhlasovém audio archivu.

Petr Voldán

Divadlo Drak v Hradci Králové odpočátku vychází nejen z tradice (východo)českého loutkářství, ale také z principu originální autorské tvorby pro děti i dospělé založené na imaginaci a neotřelé nápaditosti.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související