Na charitativní běh pro Zdendu zvou čeští sportovci, chtějí podpořit statečný boj Zdeňka Hejduka s ALS

17. červenec 2020 06:20

Už čtvrtým rokem bojuje bývalý házenkář Zdeněk Hejduk s nevyléčitelnou amyotrofickou laterální sklerózou. Léky zpomalující průběh nemoci, které v červnu podlehl slovenský fotbalista Marián Čišovský, zdravotní pojišťovny v Česku nehradí. Zdeňku Hejdukovi ale může pomoci každý, kdo se zapojí do charitativního virtuálního běhu za Zdendu.

Do projektu se zapojila i celá řada známých osobností sportovního světa, například hokejista Dominik Kubalík, bývalý házenkář Filip Jícha, hokejista Tomáš Plekanec, tenistka Barbora Strýcová nebo třeba cyklista Roman Kreuziger. Virtuální charitativní běh se uskuteční ode dneška do neděle. Startovné je 150 korun. Za každého běžce putuje 100 korun na léčbu a 50 korun jako náklady na medaile, poštovné a distribuci. Společným cílem všech běžců bude vyběhat půlroční léčbu lékem Radicava.

„U Zdeňka se podle mých informací přišlo na nemoc ALS v trochu dřívější fázi, i průběh zatím není tak rapidně klesající, jako u Mariána Čišovského. O stavu Zdeňka mám trochu více informací než u Mariána, ale v momentě kdy jsem se dozvěděl o smrti Mariána, tak jsem si na Zdeňka znovu vzpomněl,“ popsal bývalý reprezentační gólman a nyní sportovní ředitel plzeňských házenkářů Jan Štochl, který se se Zdeňkem Hejdukem před lety potkal v plzeňském týmu.

Čtěte také

„Zdeněk je stejný ročník jako já, známe se dlouhou dobu. Je pravda, že v době kdy jsme oba byli v Německu, tak jsme se tolik nestýkali, ale znám ho dobře a samozřejmě se mě dotklo, když jsem se dozvěděl o jeho onemocnění,“ dodal Jan Štochl.

Vyběhnout a současně pomoci může každý

Po odchodu z Plzně hájil Zdeněk Hejduk dlouhá léta bránu německého Chamu. Teď prožívá daleko těžší zápas. Pomoci mu v něm chce právě i sportovní ředitel Talentu Plzeň Jan Štochl: „Přihlásil jsem se jako tahoun na běh na pět kilometrů. Většina hráčů a realizačního týmu A se k tomu přidala, protože Zdeňka všichni známe, a navíc jsme se všech charitativních akcí, které se pojí s jeho nemocí a pomocí jemu, účastnili už v minulých letech.“

Virtuální závod lze absolvovat kdykoli do nedělní půlnoci ať už v parku, lese, na zahradě nebo třeba běžeckém pásu. Důležitá je ale registrace na webové stránce rozbehamecesko.cz.

autoři: Vladislav Janouškovec , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související