Na deprese jí zabraly elektrošoky, o ženách v Bohnicích napsala knihu

25. červen 2021

S depresí se setkala vícekrát, až poslední ataka ji vyřadila z normálního života – nezabírala na ni totiž žádná farmakologická léčba. Během několikaměsíčního pobytu v psychiatrické nemocnici v Bohnicích jí pomohly až elektrošoky.

Edna Nová na příjmovém oddělení psychiatrické nemocnice strávila více než čtyři měsíce. Za tu dobu tam potkala stovky žen, které se potýkaly s duševními potížemi. Neštěstí řady z nich se vzájemně podobalo, proto se o nich rozhodla napsat knihu Ženy z Bohnic, ve které vypráví jejich příběhy. „Některé by se mohly poznat, některé jsou spíš kompilátem několika žen s podobným osudem,“ říká v rozhovoru Diagnózy F autorka knihy.

Čtěte také

Z léčby odešla podle vyjádření lékařů předčasně, fungovat se jí v normálním životě nicméně daří už několik let. Obavy přineslo těhotenství, které bývá spolu s obdobím po porodu pro pacientky s depresí jedním z nejnáročnějších, mimo jiné kvůli nedostatku spánku a změnám v denním režimu. Edna Nová také díky podpoře rodiny vstup do mateřské role zvládla i přes dočasné vysazení konkrétní medikace, která nebyla slučitelná s těhotenstvím.

Jak deprese proměnila Ednin partnerský vztah? Jak se daří Ženám z Bohnic dnes? A proč se některé z nich do Bohnic opakovaně vracejí? Poslechněte si rozhovor s Ednou Novou v Diagnóze F.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.