Na Dívčích hradech bude k vidění stádo koní Převalského. Převeze ho tam pražská zoo

12. duben 2021

Dívčí hrady v Praze 5 budou mít už brzy čtyři nové obyvatelky – klisny koně Převalského. Stádo tam převezou chovatelé pražské zoologické zahrady. Má pomoct obnovit původní druhy rostlin.

Do ohrady, která stojí v Praze 5 už přes rok prázdná, by měli chovatelé stádo vypustit ve druhé polovině dubna. Koně jsou zatím v chovné stanici na Benešovsku. Stádo klisen budou chovatelé sledovat, za několik měsíců by k nim mohli přidat i hřebce. A potom by se podle ředitele pražské zoo Miroslava Bobka mohli dočkat také hříbat.

Nehladit ani nekrmit

Na několika místech kolem výběhu na Dívčích hradech jsou dřevěné vyhlídky, aby lidé na koně lépe viděli. Podle ředitele Miroslava Bobka je ale důležité, aby se lidé na koně skutečně jen dívali. „Nějaké hlazení může být nebezpečné, snadno přijdete o prsty. A v žádném případě nekrmit,“ prosí budoucí návštěvníky.

Výběh pro Koně Převalského na Dívčích hradech

Na Dívčích hradech mají koně spásat louky, a tím pomoct obnovit původní druhy rostlin. „Především by měli spásat tuhle 20hektarovou plochu, a vlastně ji tak přimět k obnově těch původních rostlinných a živočišných společenstev,“ dodává ředitel pražské zoo.

autoři: Marie Veselá , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.