Na Hané naplno začaly žně. Kombajny vjely na pole s ječmenem, řepkou či pšenicí. Jaká bude úroda?

20. červenec 2022 15:20

Zemědělci na Hané se pustili do sklizně na polích. Kombajny sečou sladovnický ječmen, řepku a někde už i ozimou pšenici. Výnosy mnozí zemědělci očekávají vyšší než loni.

„Tento týden ty porosty došly do plné zralosti, což pro nás znamená plné nasazení,“ říká agronom zemědělského družstva v Haňovicích na Olomoucku Pavel Obrátil, který během natáčení reportáže kontroluje práce na poli.

Kombajny sklízejí sladovnický ječmen, brzy vjedou taky do pšenic. Pomáhá i horko a sucho v těchto dnech. „Letos v některých těch porostech došlo k tomu, že polehly. Toto horké teplé počasí nám daleko lépe umožní a usnadní sklidit tyto polehlé porosty, protože půda tím teplem vysychá a ty polní porosty jdou pěkně vysekat,“ libuje si Obrátil.

„Z toho, co doteď máme sklizené, se nám jeví, že to bude spíše lehce nadprůměrná úroda.“
Agronom zemědělského družstva v Haňovicích Pavel Obrátil

Na hodnocení úrody je podle něj ještě brzy, zatím ale podle něj vůbec nevypadá špatně. „Z toho, co doteď máme sklizené, se nám jeví, že to bude spíše lehce nadprůměrná úroda. V současné době se ječmeny pohybují kolem sedmi tun a u pšenice to bude zhruba osm a půl tun. To určitě překročí čísla loňského roku,“ říká Obrátil.

Starost naopak zemědělcům dělají vysoké náklady na energie nebo pohonné hmoty a aktuální vývoj cen obilí. „Cena před žněmi enormně vyskočila, ale teď už došlo zase k poklesu. Výkupní cena komodit, která je teď na trhu, určitě neodpovídá nákladům,“ vysvětluje předseda haňovického družstva Petr Koukal.

Spustit audio

Související