Na Hosíně soupeřili nejlepší světoví piloti ultralehkých letadel, Češi si odnesli řadu medailí

8. srpen 2022

Mistrovství světa v ultralehkém létání se odehrálo na Hosíně u Českých Budějovic. Zúčastnil se ho například českobudějovický pilot rogala Petr Hynek, který nakonec skončil na čtvrtém místě.

„V týmech jsme vyhráli, protože jsme získali opravdu hodně bodů. Vyhráli jsme kategorii dvoumístných rogal, odkud máme i bronzovou medaili. Bronz jsme získali také v dvoumístných posádkách ultralehkých letadel. Další světové prvenství jsme získali v posádce jednomístných letadel, zvítězil Jiří Krajča, který je už poněkolikáté světovým šampionem,“ vyjmenovává české úspěchy Petr Hynek.

Sám hodnotí šampionát jako velmi vydařený, protože pilotům přálo počasí. Petr Hynek závodí na jednomístném rogalu. V tréninku byl nejlepší ze všech, závod mu ale nakonec úplně nevyšel.

„Držel jsem se na druhém místě až do poslední disciplíny, ale máme při přípravě příliš krátký čas, a jak létám sám, nezvládl jsem všechno z časových důvodů. Nestihl jsem si zvýraznit mapu až do konce. Byť jsem byl na cílové čáře v limitu dvou vteřin, minul jsem nějaké brány a skončil jsem čtvrtý. To ale samozřejmě není špatné umístění, tady létají dobře všichni,“ popisuje.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související