Na jarní prázdniny do zahraničí. Jaká platí v oblíbených destinacích protiepidemická pravidla

11. únor 2022 12:41

Lidé často vyrážejí na jarní prázdniny do zahraničí na hory, nebo k moři do teplých krajin. Aktuální protiepidemická opatření platná v některých zahraničních letoviscích shrnuly naše redaktorky.

Čtěte také

Češi nejčastěji vyjíždějí na hory do Rakouska nebo Itálie. V Itálii od 11. února 2022 není povinné nosit roušky na veřejnosti ve venkovních prostorách. Uvnitř je dál povinné mít zakrytá ústa a nos. Pokud někdo nemá platný očkovací certifikát, nebo potvrzení o nedávném prodělání covidu-19, nedostane se v Itálii nejen do restaurací, většiny služeb a veřejné dopravy, ani na lyžařské vleky.

V Rakousku bude od soboty 12. února bude možné prokázat se kromě očkování a prodělání onemocnění taky negativním testem na koronavirus. Uvnitř je ale nutné nosit respirátor třídy FFP2.

Zima u moře

Podle cestovních kanceláří jsou oblíbenými destinacemi Čechů například Egypt, Thajsko, Srí Lanka a také Kanárské ostrovy, tam se dostanou lidé, kteří jsou buď plně naočkovaní, v posledních 180 dnech prodělali covid-19, nebo mají negativní test. Na veřejných místech, tedy venku i uvnitř, je povinné nosit roušku. K tomu je v Thajsku potřeba mít ještě takzvaný Thailand Pass, negativní PCR test a dokončené očkování. Zároveň když se někdo vrátí ze zahraničí, měl by vyplnit příjezdový formulář.

Lidé se stále mohou řídit takzvanou Mapou cestovatele na webu ministerstva zahraničí, a to hlavně lidé neočkovaní proti koronaviru. U těch se podmínky cestování liší v tom, kdy a na jaký typ testu musí jít. Pokud někdo na dovolenou cestuje letadlem, měl by zkontrolovat požadavky dané letecké společnosti. I když se z webu ministerstva zahraničí může zdát, že před cestou postačí pouze očkování, lidé můžou narazit na problém těsně před vstupem do letadla, protože některé společnosti vyžadují negativní test na covid-19 u všech.

Spustit audio

Související