Na jihu Čech natáčel Josef Abrhám Svatební cestu do Jiljí i Trhák

22. květen 2022

Ve věku 82 let zemřel herec Josef Abrhám. Proslavil se rolemi falešného číšníka nebo záletného doktora, řadu postav ztvárnil i na divadle, především ve svém domovském Činoherním klubu. Stopu zanechal také v rozhlase.

Svoji filmovou kariéru zahájil Josef Abrhám jako dvaadvacetiletý v roce 1961 rolí ve studentském snímku Věry Chytilové Strop a v kriminálce Kde alibi nestačí. Celkem natočil více než padesát filmů. Jeho poslední filmovou rolí byl v roce 2016 svatý Josef v pohádce Anděl Páně 2. O rok později se objevil ještě v epizodní roli v televizním seriálu Jana Prušinovského Trpaslík.

S filmovými štáby se podíval i na jih Čech. V jižních Čechách, konkrétně na Volyňsku a Prachaticku, se natáčel v roce 1980 filmový muzikál Trhák režiséra Zdeňka Podskalského, kde si Josef Abrhám zahrál elegantního pyrotechnika Ticháčka.

O tři roky později se na jihu Čech natáčela romantická komedie Svatební cesta do Jiljí, kde si Josef Abrhám se svojí ženou Libuší Šafránkovou zahráli snoubence, kteří si jedou prověřit svůj vztah na společnou dovolenou. Jejich hrdinové sjíždějí mimo jiné i vodu. A právě tahle část filmu se natáčela v jižních Čechách. Točilo se na Lužnici, na Vltavě kolem Buzkova a Purkarce na Vltavotýnsku, na nádraží v Suchdole nad Lužnicí a také v rekreačním středisku AMU v Poněšicích.

Rozhlasové herectví předvedl Josef Abrhám například v roce 2004 v povídce Bohumila Hrabala Křtiny 1947. Je to typicky hrabalovský text o skryté kráse obyčejných věcí i lidí, v němž nechybí ani tajemství... Je to vyprávění o tom, co všechno se může stát, když jednou v podvečer zastaví řidič stopaři, který vlastně ani nestopuje... Povídku si můžete poslechnout zde.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.