Na jihu Čech se poprvé objevila subtropická sinice, vědci ji zachytili v rybníce Svět

20. srpen 2018 09:29

V rybníce Svět v Třeboni žije subtropický druh sinic. Jihočeští hydrobiologové to zjistili při pravidelném monitoringu vody. Jedná se o sinici, kterou na jihu Čech objevili vůbec poprvé.

Podle vědců její výskyt souvisí s extrémně teplým počasím, které se v Čechách stále častěji opakuje.

Hydrobiolog Petr Znachor z Biologického centra Akademie věd pracuje na rybnících s ponornou fluorescenční sondou, díky níž přímo na místě zjistí, kolik se ve vodě nachází sinic.

„Množství sinic je poměrně velké, představuje 100 mikrogramů chlorofylu na litr. To je pro srovnání asi desetkrát více, než se běžně vyskytuje třeba ve vodárenské nádrži Římov,“ říká k aktuálním výsledkům.

Při měření se navíc ukazuje, že sinice nejsou jenom na hladině, ale nachází se v celém vodním sloupci. „To se ovšem může během dne změnit a sinice mohou vyplavat na povrch, kde vytvoří poměrně silnou vrstvu,“ dodává Petr Znachor.

Hydrobiologové sledují asi deset jihočeských rybníků, jenom v rybníce Svět ale objevili druh subtropické sinice. „Ten se v poslední době šíří i ve střední Evropě. V současné době voda v našich rybnících může dosáhnout až teploty 30 stupňů Celsia, což už jsou podmínky, které panují ve Středomoří. Proto není divu, že při vlně veder se tato sinice může šířit u nás a nachází zde vhodné podmínky pro svůj růst,“ vysvětluje vědec.

I tato subtropická sinice obsahuje jedovaté látky. „Tento druh je nebezpečný tím, že obsahuje velmi silný toxin, který může poškozovat játra,“ upozorňuje Petr Znachor.

Klíšťata jsou v horkém a suchém létě méně aktivní a šetří energii

Odchyt klíšťat pro vědecké účely v lese u Českých Budějovic

Klíšťatům vedra nesvědčí. Letos tito paraziti výrazně utlumili aktivitu. U Českých Budějovic to zjistili jihočeští vědci, kteří pravidelně klíšťata odchytávají a využívají je pro výzkum.

I když lidem při koupání nehrozí akutní otrava, měli by se vodě vyhýbat. „Aby došlo k akutní otravě, museli byste takto znečištěnou vodu pít, ale přeci jenom i při koupání dost často nechtěně pozřeme vodu, a proto toto nebezpečí nelze podceňovat, zejména při opakovaném koupání v takto znečištěných lokalitách,“ varuje hydrobiolog.

Vědci předpokládají, že organismů pocházejících ze subtropů bude u nás kvůli opakovanému extrémně horkému počasí stále přibývat.

Spustit audio

Související