Na Kašperku obnovují zdivo stejně jako ve středověku

Hrad Kašperk je celý z kamene a tak je nabíledni, že i dnes tam mají kameníci co dělat. Jenže musejí pracovat stejně, jako jejich kolegové před několika stovkami let.

Sesbírat v okolí hradu kameny, roztřídit je, a pak poskládat tak, aby pěkně lícovaly a utvořily bytelnou, několik metrů širokou zeď. Tak se stavěly hradní zdi ve středověku. A stejným způsobem i teď obnovují zdivo na hradu dva místní kameníci v důchodu. Každý kámen tak vezmou do ruky několikrát, než ho definitivně usadí k ostatním.

„Musíme i rozbíjet velké kameny na menší, aby bylo z čeho zdít. Každý malý kamínek se tu zdělal. Kamenům se musí rozumět stejně jako ženám, to je staré přísloví,“ vysvětlil s úsměvem jeden z kameníků Miroslav Rutkaj.

Kameny je potřeba nejen pečlivě poskládat, ale také správně vyspárovat. Že je to dřina a kolikrát hodinářská práce, potvrdil druhý kameník Slávek Haška: „Je to složité. Vše se musí klínovat, aby se to zpevnilo. Do každého otvoru se potom musí vložit kámen nebo kamínek odpovídajícího tvaru, který si odlomím z velkého kamene za pomoci majzlíku a kladiva.“

Kvalitní práce kameníků

V hradním paláci letos kameníci opravují jeden okenní výklenek a torzo arkýřového prevétu. „My tu v Kašperských Horách máme dva šikovné kameníky, kteří umí tak dobře zacházet s kamenem, a tak ho vyskládat, jako to uměli jejich předchůdci před 600 lety. Když se potom podíváte na jejich práci a máte to srovnat s prací jejich předchůdců, tak to zpravidla na první pohled nepoznáte, pokud o tom nevíte. To je naším cílem, pokud děláme takovéto zajišťovací nebo konzervační práce, postupovat tímto způsobem,“ doplnil hradní kastelán Zdeněk Svoboda.

Kameníci na hradě pracují již několik let a letos opravovali mimo jiné i zeď podél hradního paláce.

autoři: Jitka Englová , jik
Spustit audio