Na koupališti Cihelna v Pardubicích už pracují stavbaři. Oprava bude trvat 22 měsíců

21. leden 2023 08:27

Koupaliště Cihelna v Pardubicích si v lednu převzala stavební firma, která po bouracích pracích začne s modernizací bazénů a technologií. Návštěvníci by se do areálu mohli vrátit na sezonu 2024.

Náklady budou kolem 140 milionů korun. Cihelna byla během loňské letní sezony zavřená a bude i letos. Nákladnou rekonstrukcí prošla naposledy v roce 2000. Firma má na práce vyhrazených asi 22 měsíců, zkušební doba se očekává právě na letní sezonu příštího roku.

Napnutý harmonogram

„Je to tak postavené i ve smlouvě, zkušební provoz by měl probíhat za přítomnosti návštěvníků. Čas je poměrně napjatý. My si nemůžeme dovolit promeškat jediný den. Veškeré práce, i když je mráz, můžeme provádět a provádíme,“ řekl místopředseda představenstva společnosti Agrostav Pardubice Roman Mokrý.

Modernizovat se budou bazény s brouzdalištěm a části okolo nich, tribuna, pod níž jsou šatny a sprchy, a také technologie na čištění vody. Denně je na stavbě 25 lidí. Dělníci se teď pustili především do bourání, které modernizaci předchází. Odstraňují starou dlažbu a další povrchy.

Rekonstrukce bazénu na Cihelně v Pardubicích začala bouracími pracemi

„U plaveckého bazénu jsou podřezané přelivové hrany. Musíme demontovat fólie v bazénu. V tribuně jsme v šatnách demontovali obklady a dlažby, děláme přípravu na montáž obkladů. Montáž plaveckého bazénu by měla zabrat dva měsíce, rekreační bazén ten zabere ještě víc, má asi 1500 metrů čtverečních plochy,“ řekl stavbyvedoucí Jakub Svoboda.

Firma má za úkol sanaci železobetonových konstrukcí a také opravu ocelových plotů a zábradlí, aby bylo koupaliště zmodernizované i bezpečné. Renovací projdou skluzavky a tobogan. Fólie a obklady bazénu vybourá a nahradí nerezovým plechem s vyztuženou PVC membránou.

Za hranou životnosti

Odborná firma v technologickém centru vymění čerpadla a filtry. Koupaliště zůstane v tyrkysové a žluté barvě, jako bylo dosud. „Hned po dokončení výběrového řízení začaly projekční práce. První výrobky pro bazény přijdou v dubnu z Itálie, okamžitě začneme s osazováním. Výběrové řízení bylo už nastavené na navýšené ceny, máme vše zasmluvněno, objednáno, nemělo by nás nic překvapit,“ řekl Mokrý.

Koupaliště pochází z roku 1960. Areál má rozlohu přes čtyři hektary, vodní plocha je 3500 metrů čtverečních. Areál má kapacitu až 4000 lidí. „Řada prvků nebyla v dobrém technickém stavu, většina z nich byla spíše již za hranou životnosti," řekl náměstek primátora Jan Hrabal (ANO). Město bude hledat také nového provozovatele, který by měl být známý na přelomu roku, dodal náměstek.

Spustit audio

Související