Na krátko nahlédnout k těm druhým. Na Dvojce se bude číst z novely Petry Soukupové

28. únor 2021

Z knihy jedné z nejúspěšnějších českých spisovatelek současnosti Petry Soukupové se bude od 11. března číst po čtyři večery na Dvojce Českého rozhlasu.

Vojtovi je jedenáct. Má vlasy jako plamen, tričko po tátovi, sestru Pavlínu, která má svého tátu, jiného než Vojta, a taky rád stříhá. Lodě, papírky se jmény, vstupenky na fotbal, zkrátka všechno. Pavlína má nadváhu, tátu v Americe a touhu být součástí něčeho většího – domácnosti, party, vztahu. Jejich máma má dvě děti, zásadovou matku a nikoho vedle sebe.

V novele Na krátko rozehrává spisovatelka Petra Soukupová hru se vztahy členů jedné obyčejné domácnosti dneška. Drobné křivdy, neporozumění blízkých, ale i nevyslovené touhy v příběhu tří hlavních hrdinů přerůstají v nenápadná dramata, kterým dokážeme snadno porozumět.

Scenáristickou zkušeností podepřený text posluchači přináší úsporné, ale efektivní nahlédnutí do nitra tří věkově různých členů jedné rodiny. Rodiny, která drží pohromadě možná jen díky tomu, že ne vše se řekne nahlas, možná díky naléhavému pocitu zdánlivého bezpečí, možná i díky vzdálenému vzájemnému pochopení. Jsou jej však naši hrdinové nakonec schopni?

Lenka Krobotová

Novela Na krátko je výjimečná především tím, jak lehce mění úhel pohledu, tedy vypravěče příběhu, kterým je jednou malý Vojta, jindy dospívající Pavlína či jejich matka, nebo i další vedlejší postavy děje. Mozaika, kterou autorka tímto způsobem vyprávění vytváří, funguje především jako jakési síto prvotních pocitů a motivací. Ve chvíli, kdy Pavlína Vojtovi zničí oblíbenou hračku, kdy Vojta zraní spolužáka, nebo tehdy když se jejich matka rozhodne konečně zakročit proti nesmlouvavé babičce, nedokážeme hrdiny snadno odsoudit, právě proto, že od počátku známe i postoje a myšlenky těch druhých.

Posluchač tak není stavěn do pozice jakéhosi morálního soudce, naopak pro něj může být v této hře vztahů přitažlivé právě rovnoměrné nasvětlení – pozornost, kterou autorka pečlivě věnuje svým zdánlivě všedním hrdinům.

Spustit audio

Související

Více o tématu