Na letišti v Líních se protestovalo proti výstavbě továrny

16. listopad 2022 10:33, aktualizováno

Několik stovek pilotů, mechaniků, instruktorů a dalších sympatizantů se v úterý odpoledne sešlo na letišti v Líních. Společně tu protestovali proti záměru vlády letiště zbourat a vybudovat místo něj strategickou průmyslovou zónu.

V zóně by měla pod taktovkou koncernu Volkswagen vzniknout továrna na výrobu baterií, tzv. gigafactory, s pracovními pozicemi pro 5 000 lidí. Vláda vidí v tomto kroku velký přínos pro českou ekonomiku, letcům se ale takové plány nelíbí.

V minulosti potkal podobný osud například letiště v Žatci nebo v Holešově. „Nechápu, proč se ničí něco, co funguje a co je přínosné pro dopravní, bezpečnostní i ekonomickou infrastrukturu,“ řekl předseda Českého svazu letectví Václav Vašek.

Letiště Líně bylo postaveno v roce 1952 a původně fungovalo jako letiště vojenské, veřejným se stalo v roce 1996. Prostory v současné době aktivně využívá na 500 osob, je tu několik aeroklubů i leteckých škol. Dle jejich zástupce Michala Švihly je zde hangárováno zhruba 70 letadel na ploše 15 000 metrů čtverečních. „Nedovedu si představit, že bychom dokázali za toto letiště najít adekvátní náhradu.“

Ministerstvo vnímá gigafactory jako přínos pro ekonomiku

Během setkání příznivců a odpůrců výstavby továrny, které proběhlo minulý týden v Plzni, uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, že stát má zmapovaná dostupná letiště v okolí a pomůže najít nové vhodné místo pro všechny letecké aktivity.

Zároveň zdůraznil pozitivní dopad gigafactory na hrubý domácí produkt naší země, který by měl vzrůst o téměř 270 miliard korun. Stavba a provoz továrny pak bude mít velký vliv na produkci české ekonomiky, predikce pro sledované období let 2024–2033 hovoří o zvýšení v rámci vyšších stovek miliard korun. Definitivní rozhodnutí koncernu Volkswagen, zda bude, či nebude v Líních stavět, má padnout do konce letošního roku.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio