Na Libavé začala nová turistická sezóna a spolu s ní i pravidelná průvodcovská služba pro turisty

3. červen 2023 10:05

V civilní části Libavé na Olomoucku v sobotu začíná nová turistická sezona. Dobrovolní průvodci z Okrašlovacího spolku Lubavia budou zájemce provázet po vybraných památkách. Pravidelnou průvodcovskou službu zavedli teprve loni. A protože byl o ni mimořádný zájem, letos ji rozšířili.

„Upřímně řečeno, já se na tuto sezonu velice těším,” svěřuje se Zdeněk Petržela, který turisty provází v kostele svaté Anny a svatého Jakuba Většího ve Staré Vodě.

Kostel svatého Jakuba Většího je dnes už jedinou stavbou, která zbyla z obce, kde ještě před sedmdesáti lety stálo více než šedesát domů a žili zde na čtyři stovky obyvatel. Historie a osud tohoto místa sem turisty táhne přesto, že se nachází desítky kilometrů od civilizace.

Jsme velice rádi, že lidé sem přijedou a že je to zajímá. Každý den i o víkendu se tady objevuje okolo šedesáti návštěvníků. Návštěvnost je vzhledem k tomu, na jakém místě se kostel nachází podle nás velice pěkná,” říká průvodce Zdeněk Petržela.

Co turisty do Libavé přivádí? „Návštěvníky sem táhne zajímavá novodobá historie, která se s kostelem pojí a také je zajímá, co se s kostelem stalo po roce 1949, kdy byl kostel definitivně zavřen a vznikl tady vojenský prostor,” objasňuje průvodce.

Ve zvonicích zní nové zvony, na kůru je harmonium, a dokonce i oltář. „Snažíme se vrátit tomu trošku původní atmosféru, protože kostel byl jenom ukázkou toho, jak určitá ideologie dokáže poničit kulturu a civilizaci,“ dodává.

Vzhledem k vysokému zájmu dobrovolníci nově zavádí průvodcovskou službu i v Kostele Povýšení svatého Kříže ve městě Libavá. Turisté tak mohou památky navštívit vždy v sobotu, a to dvakrát v měsíci. Myslet by ale měli především na to, aby na Libavou přijeli výhradně po civilních cestách.

„Myšlenka, že se sem dostanou zkratkou přes vojenský prostor je velice mylná. Zaprvé je to zakázáno, za druhé to hlídá vojenská policie a za třetí je to přece jenom vojenský prostor takže je to hrozně nebezpečný,“ varuje dobrovolný průvodce a člen okrasného spolku Lubavia.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Autoři: Lenka Kratochvílová, Aneta Ščibrániová

Spustit audio

Související