Na Lipně mají klec pro otužilce. Lidé si ji pochvalují, díky rámu nesklouznou pod led

Kdo se bude chtít nořit do ledové vody Lipenské přehrady, může ve Frymburku využít speciální klec. Je hned u přívozu ve Frymburku. Kolem ní je dřevěný ochoz a lidé tak mají jistotu, že nezaplují pod led.

Dnes v noci byl opravdu kvalitní mráz, kolem minus dvaceti,“ říká Antonín Labaj. Správce ledové magistrály právě prosekává led v kleci u přívozu u Frymburku. Kolik se do ní vejde otužilců? „Nejvíc jich tam bylo devět. Namačkaní, ale strašně si to užívali,“ směje se.

Do krychlové klece o rozměrech metr padesát na metr padesát si zájemci mohou stoupnout, čouhat jim bude jen hlava. Antonín Labaj odhazuje kusy ledu: „Když se někdo bude chtít potopit celý i s hlavou, skrčí se a ponoří se pod vodu.“

Odhalená voda, osekaný led... zkouška teploty rukou není tak strašná. „Když jsme měřili teplotu o víkendu, voda měla dva stupně,“ říká správce.

Hlavně kvůli bezpečnosti

O toto místo je v poslední době mezi otužilci velký zájem. „Když začal boom s otužováním, objevovaly se nám tady díry, které si otužilci vysekali, neoznačili a odešli. Kvůli bezpečnosti vznikl nápad vytvořit tu klec. Je to takový ohraničený rám a nestane se, aby ve vodě někdo sklouzl pod led,“ vysvětluje správce.

I když lipenské jezero zamrzlo, pohyb po něm je kvůli malé síle ledu pro otužilce, ale i pro turisty nebo bruslaře stále nebezpečný: „Jsou místa, kde může mít led deset centimetrů, ale po sto metrech mohou být centimetry už jen dva,“ varuje šéf vodních záchranářů Milan Bukáček.

autoři: Petr Kubát ,
Spustit audio

Související