Na místě zchátralé textilky Interlana v Liberci vyrostou luxusní byty

12. únor 2014

Zchátralou textilku Interlana v libereckém Františkově by mělo za pár let nahradit luxusní sídliště. Plánuje ho postavit zahraniční firma Portland Trust. Většina místních lidí plán vítá.

Obyvatelé sídliště jsou ale zvědaví na to, jak bude vypadat soužití nových majitelů bytů s nejbližšími sousedy. Přímo u továrního komplexu totiž bydlí řada problémových nájemníků.

„Tady je Vojanovka, ta je plná těch nepřizpůsobivých, ty dva tři činžáky jsou plné, je to tam strašné," konstatuje autoopravář, který má firmu za Interlanou. Přidává se k němu majitel zmodernizovaného domu se zahradou těsně pod továrním komínem.

Lidé podle něj nemohou nic nechat venku. Co se dá zpeněžit, totiž hned zmizí. Vadí jim také špína. "To chtělo zavolat sociálku a zavřít to tam, protože tam byla odpadní roura a z ní to všechno teklo na chodbu," dodává majitel domu.

Žena, která bydlí v malém bytě kousek od textilky Interlany, plán výstavby malého sídliště vítá. Textilka její rodině vadila: "Mně vždycky vadil ten komín. To ještě když žil můj tatínek, ten vždycky říkal: 'mámo, pojď odtud pryč, tady to smrdí.'“

Teď už žádný kouř z komína nikoho neobtěžuje, v areálu je v nájmu pouze několik prodejen. Firma Portland Trust by měla mít podle jednatele Jozefa Baníka do dvou let stavební povolení a do roku 2018 by měla výstavba sídliště odstartovat.

V e-mailu Českému rozhlasu napsal, že problémových domů v okolí se nebojí: „Do tohoto projektu jsme investovali prostředky, čas a hodně úsilí, protože této časti Liberce věříme. Samozřejmě počítáme s tím, že se jedná o dlouhodobou investici, a věříme, že se celá oblast Františkova i díky naší výstavbě zvedne a stabilizuje,“ napsal jednatel.

Domy v této lokalitě podle firmy Portland Trust mají svoji historickou hodnotu. Současný stav zástavby je ale horší. Podnik předpokládá, že v horizontu několika let se situace i v okolí postupně zlepší.

Nové výstavbě věří i náměstek primátorky Jiří Rutkovský z Unie pro sport a zdraví."Město potřebuje zrovna tohle kvalitní bydlení v dosahu centra. Jsou to tak trochu nadstandardní byty, aby v nich mohli bydlet ti, o které město hodně stojí,“ říká náměstek Rutkovský.

Liberec: chceme si udržet absolventy univerzity

Radnice cílí hlavně na špičkové odborníky, kteří dokončili místní univerzitu. V areálu bývalé textilky bude podle plánu sedm šestipatrových domů s více než třemi sty byty. Budovy mají být vysoké kolem dvaceti metrů. Podle Rutkovského ale ještě může do výšky budov promluvit městská rada architektů.

„Ta upozornila na to, že u těch objektů, které jsou výše než ty ostatní v tom údolí, tak by nemělo dojít k tomu, aby to přesáhlo ten horizont," řekl náměstek. V minulých letech totiž v některých libereckých sídlištích projektanti tuto zásadu nedodrželi a lidé tam měli o koupi bytů menší zájem.

"Na Liberecku ti kupující jednoznačně upřednostňují cenu oproti kvalitě, ale najde se určitý vzorek kupujících, kteří přihlédnou k atraktivitě toho projekčního plánu. Troufám si tvrdit, že větší úspěch budou mít kategorie malometrážních bytů, kde případný výnos z komerčního pronájmu může být zajímavý," vysvětlil Vít Kaštánek ze společnosti REALITY - BYTY Černý.

Podle realitní kanceláře se na prodeji bytů projeví i doznívající ekonomická krize a s ní spojená nezaměstnanost.

autoři: Ivana Bernáthová , nib
Spustit audio