Na nejkrásnější pláž Evropy do Chorvatska

11. červenec 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Český turista v Chorvatsku fotografoval nahé děti. Na nejkrásnější pláž Evropy si zajeďte na ostrov Brač. Chorvtaský fotbalista si koupil luxusní vilu v Zadaru.

Chorvatští policisté zadrželi na ostrově Krk padesátiletého českého turistu, který fotografoval nahé děti. Ve fotoaparátu zadrženého Čecha a na paměťových kartách našli policisté přes 2500 fotografií nahých chlapců i dívek ve věku od tří do šesti let.

Vyšetřovatel obvinil českého turistu ze zneužití nezletilých osob a soud v Rijece ho poslal do vazby, jak řekl Radiožurnálu český konzul ve Splitu Pavel Bednář. Zadržený muž si ale nepřál, aby chorvatské úřady kontaktovaly český zastupitelský úřad. O osudu zadrženého turisty rozhodnou chorvatské úřady.

Chcete strávit den na nejkrásnější pláži Evropy? Jde to úplně jednoduše. Stačí zajet na ostrov Brač k městu Bol. Nedalekou pláž Zlatni rat totiž cestovatelský průvodce Lonely Planet vyhlásil za nejkrásnější pláž Středozemního moře. A nejen to, Zlatni rat se ocitl v desítce nejkrásnějších pláží světa. Asi 500 metrů dlouhá pláž je prý doslova rájem pro surfaře a vůbec všechny milovníky vodních sportů. A ti, kteří dávají přednost méně namáhavým fyzickým aktivitám nebo ti, kteří si potřebují po surfování a potápění odpočinout, pak jistě nepohrdnou smrkovým lesíkem, který pláž lemuje. Les je ideální místo pro odpolední siestu, píše na svých internetových stránkách Lonely Planet.

Hvězda anglického fotbalového klubu Tottenham, chorvatský střední útočník Luka Modrič, si koupil vilu u Zadaru. Podle deníku 24 Sata přišlo nové sídla 23letého fotbalistu na 400 tisíc eur. Luka Modrič si vybral rezidenci v zadarské Puntě Skale podle deníku z nostalgických důvodů. Jako dítě tam hrával na ulici s kamarády kopanou. V devadesátých letech sem totiž s rodiči utekl před válkou za nezávislost Chorvatska.

Na ostrově Krk najela včera na mělčinu rakouská jachta s šesti Slovinci na palubě. Desetimetrové plavilo pak záchranáři odvlekli do přístavu Silo, protože poškozenou loď bude nutné opravit. Nehoda se obešla bez zranění a bez ekologických škod. Jedna žena z havarované lodi ale skončila v rukou lékařů, protože utrpěla šok. Kapitán lodi dostal pokutu 3100 kun za porušení plavebních pravidel a za řízení lodě pod vlivem alkoholu.

Bankovní kurzy:
Raiffeisenbank vyplácí za jedno euro 7,34 kun a za 100 českých korun 28,20 kun.

Ceny pohonných hmot:
V síti čerpacích stanic INA natankujete litr Eurosuperu za 7,65 kun, což je stejně jako včera, stejně je na to tom i eurodiesel - zaplatíte za něj i dnes 6,95 kun.

Doprava:
Zesílený provoz je na všech silnicích směřujících k moři i do vnitrozemí. Před exitem Lučko byla ještě vpodvečer kolona dlouhá osm kilometrů. Hustá doprava je také v okolí Gornyj Ploče, Zaprešiče, Zadaru, Posedarje, Oštrovice a také na vjezdu do tunelu Učka. Také na hraničních přechodech ze Slovinska platí jak pro osobní auta, tak i autobusy, že narazí na zvýšený provoz, a to konkrétně u přechodu Macelj, Bregaň, Kaštel, Pasjak a Bajakovu. Trajekty plují podle plavebních řádů.

Počasí 12. července:
Zítra čekáme jasno až polojasno, ráno na některých místech mlha, která se ale rychle rozpustí. Pozor ovšem! Na pobřeží hrozí vítr bura, který povane severozápadním směrem. Na moři pak i jižním směrem, varují chorvatští meteorologové. Ranní teploty 16 až 21 stupňů, odpolední 27 až 30 stupňů. Teplota moře 22 až 28 stupňů.

Upozornění pro jachtaře. I zítra se může místy, zejména na středním a jižním Jadranu, objevit neverin. Bude foukat zpočátku severozápadním, později severovýchodním směrem a má dosahovat rychlosti 30 až 40 uzlů. Moře bude na stupni 2 až 3, viditelnost 20 kilometrů.

autor: dnv
Spustit audio

Více z pořadu