Na novém EP se smiřuji s tím, že věci nejsou věčné. Lidé se tam mohou najít, říká Barbora Cihak

11. květen 2022

„Na novém EP jsem zaznamenávala psychický proces. Všechny ty písničky byly napsány a zprodukovány postupně, když jsem ještě procházela určitou psychickou fází. Je o smiřování se s tím, že věci nejsou věčné. Myslím, že se v tom hodně lidí může najít, slyšet tam vlastní příběh. To je asi jeden z důvodů, proč hudbu skládám – líbí se mi ta představa, že se v ní lidi najdou,“ popisuje nahrávku Time And Fate hudebnice Barbora Cihak.

Sedmnáctiletá hudebnice Barbora Čiháková získala třetí místo v aktuálním ročníku hitparády neobjevených Startér. Svou skladbu Time And Fate přihlásila pod uměleckým jménem Barbora Cihak. Ta je součástí stejnojmenného debutového EP, které je čerstvě k poslechu na streamovacích platformách.

Pomohla Barboře hudba se zpracováním negativních emocí? „Určitě si myslím, že je dobrý způsob, když vidím všechno na tom papíře, a tak vlastně vidím celý ten proces, jak jsem se cítila a jak se to postupně přetvářelo v něco jiného. Teď už se to nějak víc uzamklo do hudby než do mé vlastní zkušenosti. Je to skvělá věc. Chtěla bych, aby takto moje hudba fungovala. Aby se bolest přetvořila v umění, vysvětluje.

A jak Barbora reagovala na hodnocení naší odborné poroty? „Hrozně mě překvapilo, že se to lidem tak líbí. Pochopila jsem, že mi to řekla rodina a přátelé, protože tomu třeba vůbec nerozumí. Moc lidí kolem mě se nepohybovalo v hudbě. Tohle bylo první odbornější hodnocení. Byla jsem ráda, že to slyším z jiné stránky. To, co bylo řečeno o mé produkci, jsem docela čekala. Byly to úplné začátky. Každý song se posunoval trochu dál, uzavírá mladá hudebnice.

Má Barbora Cihak nějakou vysněnou hudební spolupráci? A kolik živých koncertů už vlastně odehrála? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.