Na orbitu míří druhá tuzemská nanodružice, bude fotit Českou republiku

8. říjen 2020

Na oběžnou dráhu se chystá druhá česká nanodružice. VZLUSAT-2 má posílit svou předchůdkyni VZLUSAT-1, která Zemi obíhá už celé tři roky.

„Předpoklad startu je 18. prosince. Doufáme, že v době vánočních svátků už bude družice na oběžné dráze a budeme s ní komunikovat,“ říká vedoucí oddělení družicových systémů ve Výzkumném a zkušebním leteckém ústavu Juraj Dudáš.

VZLUSAT-2

V tuto chvíli je družice – složená ze tří kostek o rozměru 10x10 centimetrů – v Nizozemsku, odkud poputuje do USA. Tam bude naložena do rakety Falcon 9. Ve výšce 500 kilometrů nad zemí proběhne ověřování, zda technologie českých inženýrů, které vznikaly v posledních letech, fungují i v prostředí, do něhož byly určeny.

„VZLUSAT-2 má na palubě nové pokročilé technologie. Jedná se především o přesné řízení orientace družice,“ vysvětluje šéf projektu Vladimír Dániel.

Nanodružice má nést dvě kamery, které budou pořizovat snímky Země. Hlavně České republiky, upozorňuje Dániel. Právě schopnost přesné orientace má zajistit, že bude družice fotit to, co má.

Levný start, krátká životnost

„Zásadní výhoda nanodružic spočívá ve hmotnosti a velikosti. Je malá a lehká, tudíž je vynesení na oběžnou dráhu levné. Druhou výhodou je, že je standardizovaná – existuje relativně velké množství subdodavatelů, kteří jsou schopní vám v poměrně krátkém čase dodat komponenty,“ vyjmenovává Dániel pozitiva.

Přiznává ale, že zmíněné výhody souvisí i se zásadními nedostatky. „Nejpalčivějším problémem je kosmická radiace, právě ta nejčastěji nanodružice zabíjí. Je velkým úspěchem, když funguje víc než rok.“

Tříleté angažmá první VZLUSAT ve vesmíru je tedy nemalým vítězstvím českých inženýrů. Tuzemská pionýrka už totiž obíhá Zemi více než tři roky. Přispěla k tomu nižší intenzita slunečního záření, kvalitní stínění a ochranné pláště jednotlivých elektronických zařízení.

„Další potíž je s rychlými změnami teplot,“ tvrdí Dániel. VZLUSAT-2 je připravená na minus 70 až plus 60 stupňů Celsia. K výkyvům na obě strany ale dochází každých 90 minut, upozorňuje. To je totiž doba, za kterou družice obkrouží planetu Zemi.

Poslechněte si celý audiozáznam.

Spustit audio