Na Plzeňsku a Karlovarsku se bouří praktičtí lékaři

1. červenec 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Na Plzeňsku a Karlovarsku se bouří praktičtí lékaři. Nechtějí totiž sloužit u lékařské služby první pomoci za současných patových podmínek. Lékaři tvrdí, že jejich práce je špatně zaplacená. V okrese Plzeň - sever už proto byla obě výjezdová místa lékařské první pomoci uzavřena. V Toužimi na Karlovarsku dojde k uzavření pohotovosti od 1. července.

Platby lékařům za pohotovosti se liší okres od okresu. Do loňského roku dostávali lékaři v Plzni 60 Kč za hodinu služby ve všední den a 90 Kč o víkendu. Současná nabídka je vyšší.

Petr Hnátík, šéf zdravotnické záchranné služby Plzeň - sever. V letošním roce jsme nabídli zvýšení sazeb na 90 Kč ve všední den a 135 Kč o sobotách a o nedělích.

Vysvětluje šéf zdravotnické záchranné služby Plzeň - sever Petr Hnátík. Podle lékařů je to ale málo a požadují přinejmenším 160 Kč ve všední den a 240 Kč o sobotách a nedělích. Praktický lékař Michael Dimitrov se domnívá, že nežádají mnoho.

Michael Dimitrov, praktický lékař: Znovu říkám, naše částka je 160 Kč za všední den a na fakturu, to znamená částka, ze které nám zbude zhruba kolem 100 Kč po zdanění a dalších odvodech. Ještě bych chtěl na okraj dodat, že my nepožadujeme související náklady, to znamená náklady s dopravou, náklady na diety, na oděv.

Přednosta okresního úřadu Jiří Jedlík tvrdí, že na vyšší platy lékařů nemá finanční zdroje. Podle něj jsou nároky neúměrné a neoprávněné.

Jiří Jedlík, přednosta okresního úřadu: Je mi velice líto, že se chovají tak, jak se chovají. Nemám k tomu slušná slova, jak bych se k tomu vyjádřil.

Takový názor lékaře rozčiluje nejvíce. Podle nich je to typická ukázka arogance státního úředníka. Michael Dimitrov přidává další argumenty na obhajobu praktických lékařů.

Michael Dimitrov, praktický lékař: Chtěl bych ještě dodat velice důležitou věc, že se jedná o částku za práci přes čas a práci v noci.

Šéf záchranky Petr Hnátík připomíná, že lékaři jsou ze zákona povinni smlouvu o pohotovostních službách uzavřít.

Petr Hnátík, šéf zdravotnické záchranné služby Plzeň - sever. My o něm v době výkonu lékařské služby první pomoci nechceme nic jiného, než aby poskytoval první pomoc, kterou je povinen poskytovat ze zákona, i když zrovna není v ordinaci nebo v pracovní době.

Lékaři jsou opravdu povinni pohotovosti sloužit. Platové podmínky jsou však věcí dohody.

Michael Dimitrov, praktický lékař: Znovu zdůrazňuji, my chceme sloužit, ale chceme sloužit za adekvátních podmínek, tedy podmínek, které jsou běžné ve většině republiky.

Většinu lidí však dohadování mezi lékaři a okresním úřadem příliš nezajímá. Jediné, co by je tak mohlo potěšit, kdyby od 1. července byla znovu lékařská služba první pomoci k dispozici.

Obyvatelé: Zrovna jsme o tom mluvili s manželem, když se malému něco stane, tak asi to bude problém. Ještě ke všemu ani auto nemáme, takže ani nevím, jak bych se tam dopravila.

Obyvatelé: Tady okolo jsou samé ty vesničky, všichni se sem sjížděli.

Obyvatelé: Je jasné, že v řadě případů ta lékařská pomoc tady lidem moc pomohla.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autor: lsm
Spustit audio

Více z pořadu