Na pobřeží Lagosu roste z moře město budoucnosti. Život v nigerijském Manhattanu bude ale jen pro bohaté

V nigerijském Lagosu žije v současnosti 21 milionů lidí a obyvatel stále přibývá. Pobřežní město proto stále roste, mimo jiné i směrem do moře. U Victoria Island uměle vznikl nový poloostrov, na kterém by v následujících letech mělo vyrůst město budoucnosti. Svou polohou u centra i moderním designem neláká pouze stávající nigerijské milionáře, firmy a instituce, ale také investory zvenčí. Zato s běžnými Lagosany projekt moc nepočítá.

„Celé Eko Atlantic City má rozlohu 10 kilometrů čtverečních. Zatím je připravených 65 procent povrchu. Hotové jsou silnice, kanály, telekomunikace,“ vysvětluje ředitel projektu několika rezidenčních mrakodrapů Eko Pearl Towers Nnana Kalu.

Před sebou má nasvícený model pěti věžových domů s plaveckým bazénem, zahradami, silnicemi i plavebními kanály v okolí. Dvě stavby už stojí a slouží jako ukázka Lagosu budoucnosti.

Zahradníkem v pustině

Eko Atlantic City zatím spíš připomíná písečnou pláň

Umělý poloostrov zatím připomíná holou písčitou pláň protkanou cestami, místy posetou kontejnery, stavebními buňkami a stroji, ze které tu a tam roste osamocený mrakodrap. Jednou by tu ale mělo žít na 250 tisíc lidí, další desítky tisíc lidí by tu měli najít práci.

Mezi těmi, kdo už v Eko Atlantic City pracují, je například zahradník Ysmail. Pečuje o trochu zeleně, která tu zatím roste. „Starám se o to, aby to tu bylo hezčí. Zatím mám na starosti spíš jenom trávník a stromy. Časem by měly přibýt i květiny. Pracuju tu už roky,“ vypráví, zatímco ořezává suché palmové listy.

Nigerijský Manhattan

Kromě bytů a kanceláří má na poloostrově vzniknout také marína, mezinárodní školy, kulturní a sportovní zařízení nebo luxusní nákupní centrum. Eko Atlantic City bude mít navíc vlastní odvodňovací systém, kanalizaci a elektrocentrálu – to vše nezávislé na zbytku města. Tím by nemělo docházet k výpadkům proudu, které jsou v metropoli na denním pořádku.

Projekt by navíc měl zastavit erozi pobřeží. „Voda z oceánu často dosahovala až k důležitým cestám na pobřeží. Třeba k Ahmadu Bello Way, která je i přístupovou cestou sem. To výrazně komplikovalo dopravu. Poloostrov funguje jako bariéra, jeho břeh zadržuje vodu. Částečně jsme i obnovili území, které za sto let oceán spolkl,“ vysvětluje ředitel projektu.

Eko Pearl Towers je rezidenční projekt, který patří do Eko Atlantic City

Život v novém Lagosu ale nebude pro každého. „Cena za apartmán s dvěma ložnicemi začíná na 710 tisících dolarech. Apartmán se třemi ložnicemi už stojí 750 tisíc dolarů. Ceny samozřejmě rostou také s podlažími. Ty ve vyšších patrech stojí i 2,5 milionu dolarů,“ upřesňuje Nnana Kalu.

Sny versus realita

To jsou ceny, na které obyčejní Lagosané, jako třeba zahradník Ysmail, nikdy nebudou mít. Když se ale právě třeba Ysmaila zeptám, jestli si nemyslí, že by vláda měla spíš investovat do rozvoje stávajícího města, řekne, že je podle něj projekt v pořádku.

Tak se bydlí v lagoské části Maryland

„Je dobré, že tu něco takového vzniká. V budoucnosti to bude veliké město, do kterého přijde spousta lidí. My na to nemáme peníze, ale jsou bohatí lidé, kteří je mají. A ti přijdou,“ věří.

„Vzniknou díky tomu další projekty, třeba školy, kam budou chodit naše děti. Možná tady budou jednou studovat. A to je to, co chceme,“ dodává Ysmail, který měsíčně vydělává asi šedesátinu toho, co stojí jeden metr čtvereční nejlevnějšího apartmánu.

Rozdělené město

Zatím ani on ani ostatní zaměstnanci nedostává plnou mzdu, ale jen tu minimální, v přepočtu asi 1 860 korun. „Modlíme se, aby už všechno šlo, jak má. Abychom i my dostali tolik, kolik si zasloužíme, a mohli tu dál pracovat,“ doufá Ysmail.

Lidé jako on budou dál žít zejména v nájemných bytech v Lagosu, na předměstích nebo v rychle rostoucích slumech, jakým je například půlmilionové plovoucí Makoko.

V plovoucím slumu Makoko žije na půl milionu Lagosanů
Spustit audio

Související