Na podzim zahradníci neví, co dřív. Jestli dokončovat letošní sklizeň nebo se už chystat na nový rok

12. říjen 2021

Zazimujeme zahradu! Jak to ale správně udělat? Jak se postarat o živé ploty a kvetoucí rostliny, kdy je vhodná doba k přesunutí truhlíků do teplejších a možná i tmavších prostor? Co po zahrádkářích chtějí před zimou zahrady, květiny, stromy, ale i zelenina a ovoce? 

Zahradní rádce František Hlubocký hovoří v naší radioporadně na téma: příprava zahrady na zimu.

Čtěte také

V říjnu se zahradníci rozhodně nenudí, je to tak?
„Zahradnicí vlastně v říjnu nevědí co. Jestli dokončovat sklizeň odcházejícího roku nebo se už chystat zase na rok, který přijde. Září jsme si tak trošičku lebedili, ale už se nedá nic dělat, musíme si zase vyhrnout rukávy."

První mrazíky přišly a nasněžilo nám na Sněžce. Takže se už brzy zima zeptá, co jsi dělal v létě?
„Zima už začíná zlobit, mrazivé období se musí ukázat a trochu nás krotit. Tedy cokoliv máme teď venku, tak už musíme zvažovat, co s tím. Máme-li čas, můžeme třeba sklízet jiřiny a gladioly. Jsou už omrzlé, tak ustřihneme natě a vyndáme je do nějaké bedýnky, ještě nejlépe na vzdušném místě třeba pod kůlnou, kde je necháme proschnout. Nevadí, když zem příliš neoklepeme. A zhruba tak za 10 dní, až vidíme, že je všechno proschlé a oschlé, tak to dáme ideálně do sklepa."

Čtěte také

Co by se stalo, kdybychom teď se zahradou neudělali vůbec nic?
„Se stromy, keři a trvalkami by se toho tolik asi nestalo. Teď se spíš musíme soustředit na to, abychom sklidili ovoce a uklidili rostliny, které nepřezimují. Tedy balkonové květiny, muškáty, fuchsie nebo oleandry, je toho hodně."

„Musí si každý posoudit, na jakém místě má tyto rostliny. Protože pro každou rostlinu je lepší, když je pokud možno déle venku než v bytě. A podstatně omezíme zálivku. Tedy například takové ty převislé muškáty, když chceme schovávat, nebo květiny, které jsou v prvním či druhém patře a mají za sebou fasádu, tak pro ty tento mrazík zase moc neplatí."

Čtěte také

„Je třeba známo, že begonie hlíznaté, pakliže nezmrznou, je nejlépe ještě opatrně zalévat a nechat venku co nejdéle. Protože v říjnu nejvíc dorůstají, zvětšují se hlízy, který zase použijeme na přezimování a z jara nám dají zase nové rostliny."

„Muškáty bych tedy ještě na oknech nechal, pokud jsou pěkné. Ale zase třeba oleandry dáme co nejblíže ke zdi, k fasádě, která je přes noc ochrání. A pak zjišťujeme, že třeba bobkové listy, vavříny, mohou být venku ještě třeba až do konce listopadu, než přijdou opravdické mrazy."

Čtěte také

Máme stříhat na zimu květy hortenzií? A na ibišku odstraňovat tobolky se semeny?

„Hortenzie se mohou stříhat, ale nepovažuji to za příliš nutné. Protože ta květenství uschnou a jsou pěkná i v zimě, když jsou ojíněná. A navíc trochu rostlinu chrání. Takže já sám dělám to, že hortenzie zůstanou, tak jak jsou. Lehčí mrazíky jim nevadí, ale když potom přicházejí silnější celodenní mrazy, tak je můžeme obalit nějakou bílou textilií nebo starou bílou silonovou záclonou. Stáhneme keře hezky dohromady, ona hortenzie do té doby opadá a má jen ta suchá květenství."

„A venkovní ibišky jsou teď odkvetlé. Jejich tobolky jsou také hezké v zimě, není nutno je ostříhat. Ale nesmíme na to zapomenout potom třeba v únoru nebo v březnu. Že je to dřevina kvetoucí až v létě značí, že vykvete z výhonů, které vyrostou až příští jaro."

František Hlubocký ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu se zahradním rádcem Františkem Hlubockým si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související