Na pony bez sedla i uzdy. Jezdecká školka v Pticích sází na unikátní koncept výuky malých dětí

7. duben 2023

V Jezdecké škole Pony Praha se učí jezdit na ponících už tříleté děti, a jak rostou, postupně přesedají na větší koně. Devizou školy je podle jejich majitelů výuka takzvané bezudidlové jízdy.

Soukromý jezdecký areál v obci Ptice u Prahy před 12 lety založili manželé Kristýna a Michal Andrejskovi, dnes tu ve stájích žijí čtyři poníci a 11 dospělých koní.

Paní Kristýna přitom vystudovala výtvarnou výchovu a původně svůj život plánovala ve spojení s výtvarným uměním. Práci u koní ale měla ráda odjakživa. Jak říká, „sám život“, láska ke koním i myšlenka na originální koncepci jezdecké školky pro děti jí nakonec změnily plány, a tak si dodělala potřebné kurzy instruktora jezdectví. 

Jedinečná koncepce

V Pony škole se děti mohou seznamovat s koňmi a učit se jezdit již od tří let, u svého syna Marka s jízdou začínala už od jeho věku dvou let. Během lekce se dozvědí, jak se k poníkovi chovat, jak s ním komunikovat, i jak se o něj starat.

Děti se při prvním kontaktu nebojí a jsou z poníků nadšení. Jak rostou, postupně využívají čtyři poníky různých velikostí, až přejdou na koně. To zajišťuje správné návyky při jízdě a především sed na hřbetě koně. Areál sice nemá krytou halu, děti jsou tu zato při jízdě na čerstvém vzduchu a využívají venkovní areál s měkkým písčitým povrchem.

Bezudidlová jízda

Zároveň kontakt malých dětí s poníky je prospěšný pro jejich vývoj. Koně vyzařují klid, který se přenese i na děti, které ovládáním zvířete získávají sebejistotu. Navíc si tu mohou osvojit i bezudidlovou jízdu. Poník nemá žádné ustrojení, jezdec mu sedí na hřbetu bez sedla a k ovládání používá dva malé bičíky, kterými koně jemně směřuje. Kromě tréninku rovnováhy má tento způsob jízdy další benefity. Dítě se učí vnímat přítomnost a zcela se soustředí na poníka, na kterého musí reagovat. Mezi jezdcem a poníkem je tak dokonalá souhra i vzájemné napojení a důvěra.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.