Na prázdné ploše po lihovaru v Pardubicích má začít stavba příští rok

17. říjen 2022 08:10

Je to už několik let, co šel k zemi bývalý lihovar v Pardubicích naproti vlakovému nádraží. Po menších úpravách terénu se ale na místě dlouhou dobu nic nedělo a vidět bylo jen prázdné prostranství o rozloze několika tisíc metrů čtverečních. Zanedlouho se to ale změní. Už příští rok na podzim by měla začít stavba komplexu budov s názvem Pernerka.

„S koncem demolic nezahajujeme výstavbu, neboť jsme teprve v řízení vydání dokumentace územního rozhodnutí, kde bychom chtěli zažádat do konce tohoto roku. Předpoklad zahájení výstavby je v roce 2021,“ říkala projektová manažerka Naďa Medunová. To se ale psal rok 2019 a majitel pozemků – developerská společnost z Olomouce Redstone – chtěla začít stavět do dvou let.

Skutečnost ale byla nakonec jiná a územní rozhodnutí získala firma Redstone teprve teď. „Projekt obchodního a společenského centra Galerie Pernerka dosáhl významného milníku a tím je získání pravomocného územního rozhodnutí. Výstavbu nové moderní čtvrti o rozloze 6000 metrů čtverečních plánujeme zahájit na podzim roku 2023,“ říká mluvčí společnosti Petr Hlávka.

Zastavění celé plochy – která kromě lihovaru obsahuje třeba i prostor bývalé čerpací stanice nebo současného autobusového nádraží – je rozdělené na několik částí. Tou první je výstavba právě společenské galerie Pernerka. Centrum nabídne až 50 tisíc metrů čtverečních plochy. Z toho největší část obsadí obchody a služby. Součástí budou ordinace lékařů, wellness služby, jump arena, dětská zóna, restaurace a taky multikino, které nabídne 7 sálů.“

Součástí projektu je i parkoviště s kapacitou 1100 vozidel. Podle společnosti Redstone je významnou částí také kongresový sál pro tisíc hostů a čtyřhvězdičkový hotel. „Hotel nabídne 150 pokojů a špičkové kongresové centrum, které dosud v širším regionu chybí,“ dodává mluvčí firmy Redstone Petr Hlávka.

 První část prací – tedy galerie Pernerka – by měla být hotová za dva roky. Další část projektu počítá s výstavbou desítek nových bytů.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související