Na Rokycansku pokračují povolební vyjednávání

15. říjen 2018 11:20

Kdo bude starostou? Kdo s kým uzavře koalici a kdo naopak skončí v opozici? Ani 10 dnů po volbách ještě není v mnoha obcích a městech jasno.

V největším městě Rokycanského okresu už mají téměř jasno od pátku. V Rokycanech zvítězilo ve volbách uskupení Nezávislí, které vede současný starosta Václav Kočí. To se dohodlo na koaliční spolupráci s Rokycanskými patrioty, ODS a ANO. Občanští demokraté už se na vedení města podíleli, nováčkem je ANO, ale podle Václava Kočího prý bylo férové vzhledem k volebnímu výsledku tohle hnutí oslovit.

Koalice těchto čtyř subjektů bude v 21 členném zastupitelstvu jasnou většinu 16 hlasů. Rozdělení křesel je následující: Nezávislí 5, Rokycanští patrioti stejně jako ODS 4 a ANO 3. O post starosty by se měl ucházet Václav Kočí. Zda se jím skutečně stane, by mělo být jasné už tenhle týden, kdy by měla být podepsána koaliční smlouva.

V některých obcích už je o zastupitelích rozhodnuto

Hned po volbách už bylo jasno v Břasích. Vítězné uskupení Pro harmonický rozvoj obce totiž získalo v komunálních volbách 85 procent, což mu zajistilo 13 z 15 mandátů. Zbylé dva mandáty získali Patrioti Břas. I když je to v Břasích jasné, současný starosta a lídr vítězného uskupení Miroslav Kroc nabídl podíl na řízení obce Patriotům.

Jasno hned po volbách bylo také ve Strašicích. Vítězná ODS tady získala 8 z 15 možných mandátů. Přesto se rozhodla jednat se všemi dalšími subjekty, tedy s Hnutím Alternativa pro Strašice, ČSSD a Komunisty. První kolo už proběhlo, to druhé je v plánu příští týden. Jedinou z věcí, na které se všichni dohodli, je podpora současného starosty Jířího Hahnera pro jeho pokračování ve funkci.

V druhém nejlidnatějším městě Rokycanska jsou povolební jednání složitější

V Hrádku proběhlo první kolo jednání všech subjektů, které se dostaly do 15 členného zastupitelstva. Vítězné Sdružení Nezávislých kandidátů Občané Hrádku oslovilo ODS, sdružení Společně pro Hrádek, KSČM a SPD Tomio Okamury. Další kolo čeká všechny v tomto týdnu.

Například ve Zbiroze došlo k drobné zajímavosti. Komunisté sice překročili v komunálních volbách pěti procentní hranici, ale v 15 členném zastupitelstvu stejně nebudou. Do vedení města je nepustili preferenční hlasy ostatních subjektů. Nejvíc křesel - 5 - získalo Sdružení nezávislých kandidátů Pro lepší Zbiroh, Sdružení nezávislých kandidátů Za rozvoj města Zbiroh má 3, stejně jako Starostové a nezávislí. Po dvou mandátech mají Nezávislá sdružení kandidátů Sport a Hasiči Zbiroh. Z těsného výsledku je vidět, že jednání jsou složitá a zatím není nic dohodnuto.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio